Panna cotta z jagodami

Panna cotta z jagodami
Deser na weekendowe i nie tylko popołudnie. Niekłopotliwy, zawsze wychodzi i nie zajmuje za dużo czasu.

Panna cotta z jagodami
  • 400ml śmietanki 36%
  • 150ml mleka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • ok 300g mrożonych lub świeżych jagód
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
Zdjęcie - panna cotta z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW rondelku podgrzać śmietankę, mleko, ekstrakt i cukier - nie gotować rozpuścić żelatynę. W drugim rondelku zrobić dżemik z jagód - wrzucić jagody i cukier, trochę rozpróżyć i wymieszać z żelatyną. Na dno pucharków wlać trochę jagód - schłodzić, na to warstwę śmietanki - schłodzić i kiedy zastygnie ostatnią porcję jagód - jeśli by zastygły za bardzo można podgrzać i rozpuścić.

Kategorie przepisów