Placuszki pieczarkowe
Takie na szybko placki pieczarkowe z pikantnym sosem, mniam mniam polecam
Na ok 25 sztuk
- 2 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki maki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g pieczarek
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
Do miski wlać mleko, wsypać mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia, dodać czosnek i wymieszać na jednolitą masę. Następnie pieczarki umyć i osuszyć - zetrzeć na tarce jarzynowej wraz z cebulą i wymieszać z ciastem. Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z schłodzonym sosem.
wszystkie składniki na sos wymieszać i schłodzić w lodówce.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...