Zakwas na barszcz

Zdjęcie - Zakwas na barszcz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwszy raz zrobiłam zakwas buraczany, skorzystałam z przepisu umieszczonego na blogu www.zajadamy.blox.pl. Zdecydowałam się ukisić barszcz czerwony w domu, ponieważ jest on o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i bardziej intensywny. Buraki można zalać nawet 3 razy i uzyskać ponownie sok buraczany. Poza tym buraki z zakwasu można wykorzystać do sałatek, zup, innych potraw. Zachęcam do zrobienia, jest bardzo zdrowy:-)

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • letnia przegotowana woda
  • sól
  • gałka czosnku
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • gaza
  • słoik lub gliniany garnek (ja użyłam 3 litrowego słoika)
  • kromka chleba razowego (opcjonalnie)

Buraki dokładnie umyć i przekroić na 4 części, czosnek obrać. Przygotować 2 litry letniej wody, wrzucić do wody 2 płaskie łyżeczki soli, dokładnie wymieszać. Buraki układać warstwami, na każdą warstwę wrzucić pokrojony w plasterki czosnek (ja na każdą warstwę dałam 3 ząbki czosnku), 3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziela angielskie, 2 listki laurowe.

Tak przygotowane buraki zalać letnią wodą wymieszaną z solą, tak żeby zakryła buraki w całości. Następnie słoik przykryć gazą i ustawić w ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zebrać pianę i całość przecedzić parę razy przez gazę. Sok buraczkowy wlać do butelek lub do litrowych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki.

Ja nie dodałam chleba razowego do zakwasu, bałam się że pojawi się pleśń. Z takiego zakwasu buraczanego można przygotować barszcz czerwony lub po prostu można go pić prosto z butelki - jest bardzo zdrowy. Ja podgrzewam sobie lekko taki zakwas, dodaję trochę majeranku, soli, pieprzu i piję, naprawdę dobry :-)

Smacznego!

Zdjęcie - Zakwas na barszcz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny postny
1

Barszcz wigilijny postny

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Barszcz z kiszonych buraków i paszteciki
10

Barszcz z kiszonych buraków i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Barszcz czerwony na zakwasie
4

Barszcz czerwony na zakwasie

upl upl
Niebo w gębie

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami

Pierogi z soczewicą, kapustą i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

Zupa pieczarkowa z serem pleśn…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną
1

Pierogi z ziemniakami i kapust…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Ryba po grecku
1

Ryba po grecku

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Zupa grzybowa świąteczna

Zupa grzybowa świąteczna

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Barszcz czerwony, czysty na wędzonce

Barszcz czerwony, czysty na wę…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie korzenne z pomidorami
1

Śledzie korzenne z pomidorami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym
1

Śledzie w dressingu musztardow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj