Zakwas na barszcz

Zdjęcie - Zakwas na barszcz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwszy raz zrobiłam zakwas buraczany, skorzystałam z przepisu umieszczonego na blogu www.zajadamy.blox.pl. Zdecydowałam się ukisić barszcz czerwony w domu, ponieważ jest on o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i bardziej intensywny. Buraki można zalać nawet 3 razy i uzyskać ponownie sok buraczany. Poza tym buraki z zakwasu można wykorzystać do sałatek, zup, innych potraw. Zachęcam do zrobienia, jest bardzo zdrowy:-)

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • letnia przegotowana woda
  • sól
  • gałka czosnku
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • gaza
  • słoik lub gliniany garnek (ja użyłam 3 litrowego słoika)
  • kromka chleba razowego (opcjonalnie)

Buraki dokładnie umyć i przekroić na 4 części, czosnek obrać. Przygotować 2 litry letniej wody, wrzucić do wody 2 płaskie łyżeczki soli, dokładnie wymieszać. Buraki układać warstwami, na każdą warstwę wrzucić pokrojony w plasterki czosnek (ja na każdą warstwę dałam 3 ząbki czosnku), 3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziela angielskie, 2 listki laurowe.

Tak przygotowane buraki zalać letnią wodą wymieszaną z solą, tak żeby zakryła buraki w całości. Następnie słoik przykryć gazą i ustawić w ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zebrać pianę i całość przecedzić parę razy przez gazę. Sok buraczkowy wlać do butelek lub do litrowych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki.

Ja nie dodałam chleba razowego do zakwasu, bałam się że pojawi się pleśń. Z takiego zakwasu buraczanego można przygotować barszcz czerwony lub po prostu można go pić prosto z butelki - jest bardzo zdrowy. Ja podgrzewam sobie lekko taki zakwas, dodaję trochę majeranku, soli, pieprzu i piję, naprawdę dobry :-)

Smacznego!

Zdjęcie - Zakwas na barszcz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny postny
1

Barszcz wigilijny postny

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Barszcz z kiszonych buraków i paszteciki
10

Barszcz z kiszonych buraków i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Barszcz czerwony na zakwasie
4

Barszcz czerwony na zakwasie

upl upl
Niebo w gębie

Toskańska zupa pomidorowa
1

Toskańska zupa pomidorowa

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Chłodnik pomidorowo-paprykowy z kiełkami

Chłodnik pomidorowo-paprykowy…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Włoska zupa z ciecierzycy
1

Włoska zupa z ciecierzycy

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Grillowana cukinia z czosnkiem i kurkami

Grillowana cukinia z czosnkiem…

aronia aronia
Wiem co jem

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Dorsz na imbirowym mango

Dorsz na imbirowym mango

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bataty smażone z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem
1

Bataty smażone z fasolką szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z pieczoną makrelą

Sałatka z pieczoną makrelą

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chłodnik pomidorowo-paprykowy z kiełkami

Chłodnik pomidorowo-paprykowy…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna