Damskie steki po polsku


Zdjęcie - Damskie steki po polsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesienią, z okazji kolejnej naszej rocznicy ślubu, zafundowaliśmy sobie romantyczny weekend w spa, w Hotelu Bazuny na obrzeżach Kościerzyny. Oprócz cudownych masaży gorącymi kamieniami, gorącą czekoladą, sauny i jacuzzi, jedliśmy wspaniałą kolację. Restauracja ma w swoim repertuarze dużo dań z kuchni polskiej, a my wybraliśmy polędwiczki w sosie z kminkiem. Były pyszne! Danie wykwintne, a jednak mające swojski smak.
Ta właśnie kolacja zainspirowała mnie do przygotowania polędwiczek na sposób polski. Oprócz kminku, z przyprawami typowo polskim kojarzy mi się również majeranek. Połączyłam oba i mówię Wam - uzyskałam wspaniały efekt smakowy. Dodałam również sos sojowy, który nijak się ma do kuchni polskiej, ale dzięki temu powstało danie w stylu kuchni fusion.
Dzisiaj więc propozycja dla tych, którzy lubią majeranek. Gra on tu pierwsze skrzypce.
Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje.
Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Powiedziałabym, że są to damskie steki ;) Ze względu na wielkość, jak i rodzaj użytego mięsa.
Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne. Nie potrzeba ich już solić.
Takie mini-steki wieprzowe podałam z brązowym ryżem wymieszanym z oliwą i łyżeczką suszonego czosnku niedźwiedziego oraz mieszanką sałat z oliwą, miodem, sokiem z cytryny i czosnkiem niedźwiedzim.
Myślę, że jeśli taki obiad miałby mieć bardziej swojsko - polski smak, to zamiast brązowego ryżu doskonale sprawdzi się kasza i marchewka duszona z odrobiną masła i cukru. Z groszkiem lub bez. Ja wybrałabym z groszkiem :)

Zdjęcie - Damskie steki po polsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polędwiczki marynowane w majeranku
3 - 4 porcje

Marynata:
sok z pół cytryny
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku

oraz:
polędwiczka wieprzowa o wadze około 340 g oczyszczona z błon i pokrojona na plastry grubości 1 cm.

Składniki marynaty wymieszać ze sobą w szklanej misce, włożyć pokrojone plastry polędwiczki i dokładnie pokryć je marynatą. Naczynie przykryć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 6 godzin.
Marynatę można też przełożyć do większego woreczka na mrożonki, włożyć polędwiczki i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi.
Raz czy dwa w czasie marynowania warto wymieszać składniki, aby mięso równomiernie się zamarynowało.

Patelnię grillową (lub inną, najlepiej taką, do której nic nie przywiera) maksymalnie nagrzać i położyć plastry polędwiczki z marynaty. Smażyć do momentu, aż się porządnie zrumienią po jednej stronie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć krócej niż z pierwszej strony. Mają się również przyrumienić, ale pozostać soczyste.
Gotowe!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy