Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej.Jego nazwa to KORMA.Tradycyjna korma to potrawa o zawiesistej,śmietanowej konsystencji.Zamiast śmietany wykorzystuje się odtłuszczony jogurt,dzięki któremu sos będzie wyśmienity a zawartość tłuszczu niska.
To włoskie danie znane jest na całym świecie.Postanowiłam je trochę zmodyfikować i zamiast tradycyjnego spaghetti bolognese, przyrządziłam małe klopsiki w sosie pomidorowym i makaronem.
Sernik na zimno jest lubiany przez dzieci a to za sprawą pysznego smaku,delikatności i galaretki.Myślę,że i dorośli go polubią a szczególnie osoby które będą przygotowywać ten deser.
Mając niedawno w rękach przyprawę do gyros przypomniało mi się , że jadłam kiedyś sałatkę z tą mieszanką przypraw.Na wspomnieniach nie skończyło się i postanowiłam ją zrobić.Jest to moja wersja...
Knedle to potrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów.Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-)Nadzienie zależy od smaków... ja użyłam śliwek węgierek. Czyli dziś na słodko!
Koniec roku i przed nami Sylwester.Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia!Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe!Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-)
Ten piernik kusił mnie już od dawna, ale zawsze miałam jakieś obawy, czy mi się uda. Zupełnie niepotrzebnie. Piernik staropolski robi się bardzo przyjemnie :).
W tym roku wypróbowałem przepis na kulebiaka. No bo co innego mógłbym zrobić, uwielbiam kuchnie regionalną, tradycyjną. Kulebiak wygląda wspaniale, smakuje genialnie zwłaszcza z czerwonym barszczem na prawdziwym zakwasie.
Na moim stole wigilijnym w tym roku królowały zdecydowanie makiełki czyli pokrojona bułka z masą makową. Na Wigilię zrobiłam, aż dwie wielkie miski i wszystko poszło w mig, pycha!