Makiełki

Makiełki

Zdjęcie - Makiełki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na moim stole wigilijnym w tym roku królowały zdecydowanie makiełki czyli pokrojona bułka z masą makową. Na Wigilię zrobiłam, aż dwie wielkie miski i wszystko poszło w mig, pycha!

Składniki :

  • 2 bułki strucle
  • 25 dag maku
  • 4 jajka
  • 5 dag orzechów
  • bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
  • 15 dag cukru
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 1,5 łyżki miodu
  • słoiczek powideł lub dżemu
  • ciepła woda

Bułki pokroić w większą kostkę, wrzucić do miski. Przygotować masę makową. Namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Na koniec rozrobić masę makową w szklance ciepłej wody, masa makowa musi mieć konsystencję lejącą, polać bułkę, dokładnie wymieszać, makiełki gotowe!

Smacznego :-)

Zdjęcie - Makiełki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Zdjęcie - Makiełki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów