SPAGHETTI Z MIĘSNYMI KLOPSAMI
To włoskie danie znane jest na całym świecie.Postanowiłam je trochę zmodyfikować i zamiast tradycyjnego spaghetti bolognese, przyrządziłam małe klopsiki w sosie pomidorowym i makaronem.Nie ma w nich jajek.Jest idealne dla dzieci jak i oczywiście dla starszych łakomczuchów.
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego ew.wołowego
- około 150g bułki tartej
- około 150ml mleka
- 2 szt.cebuli
- pomidory/pasta pomidorowa
- bazylia
- oregano
- 3-5 ząbki czosnku
- sól pieprz
- makaron
- garść kapar
- parmezan
- czarne oliwki
Mięso zmieliłam, doprawiłam solą, pieprzem i startym czosnkiem.Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę i dodałam ją do mięsa.
Dodałam bułkę do mięsa i wymieszałam.
Uformowałam malutkie mięsne kuleczki.Podsmażyłam je na oleju.
Teraz pora na sos.
Wlałam do garnka pomidory z puszki i dodałam również pastę z pomidorów.
Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę, dodają pod koniec smażenia starty czosnek.
I dodałam je do pomidorów.
Wsypałam sól,pieprz,bazylię i oregano.
Pokroiłam również kapary i dodałam do sosu.
Włożyłam do sosu usmażone wcześniej klopsiki.
Ugotowałam al dente makaron
Podawałam spaghetti z pokrojonymi czarnymi oliwkami iposypanym na wierzch startym parmezanem.
Smacznego!