Knedle serowe ze śliwkami i orzechową panierką


Składniki na około 10 szt. knedli
- 400 g twarożku / Ja zamiast twarożku użyłam półtłustego sera.
- 30 g masła
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy
- sok z połowy cytryny
- 200 g bułki tartej
- 10 śliwek węgierek / moreli

Dodałam cukier,masło i aromat waniliowy.

Wlałam wyciśnięty sok z cytryny.Wszystko dokładnie wymieszałam.

Wsypałam bułkę tartą.

Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki.


W międzyczasie wydrylowałam śliwki i przekroiłam je na połowy.

Wymieszałam je z cukrem.Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części.Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki.

Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule.

W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli i łyżeczką cukru.Gotowałam knedle na małym ogniu.Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, ostrożnie wyjmowałam je cedzakową łyżką.

Jeszcze mokre obtaczałam panierką.

Masło roztopiłam na patelni,dodałam cukier i mieszałam aż się rozpuści.

Dodałam posiekane drobno orzechy włoskie i wymieszałam składniki.

Orzechy cudownie pachniały!Pycha! Bardzo polecam ten przepis! Smacznego!
