Knedle serowe ze śliwkami i orzechową panierką
Knedle to potrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów.Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-)Nadzienie zależy od smaków... ja użyłam śliwek węgierek. Czyli dziś na słodko!
Składniki na około 10 szt. knedli
Dodałam cukier,masło i aromat waniliowy.
Wlałam wyciśnięty sok z cytryny.Wszystko dokładnie wymieszałam.
Wsypałam bułkę tartą.
Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie wydrylowałam śliwki i przekroiłam je na połowy.
Wymieszałam je z cukrem.Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części.Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki.
Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule.
W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli i łyżeczką cukru.Gotowałam knedle na małym ogniu.Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, ostrożnie wyjmowałam je cedzakową łyżką.
Jeszcze mokre obtaczałam panierką.
Masło roztopiłam na patelni,dodałam cukier i mieszałam aż się rozpuści.
Dodałam posiekane drobno orzechy włoskie i wymieszałam składniki.
Orzechy cudownie pachniały!Pycha! Bardzo polecam ten przepis! Smacznego!
Składniki na około 10 szt. knedli
- 400 g twarożku / Ja zamiast twarożku użyłam półtłustego sera.
- 30 g masła
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy
- sok z połowy cytryny
- 200 g bułki tartej
- 10 śliwek węgierek / moreli
Dodałam cukier,masło i aromat waniliowy.
Wlałam wyciśnięty sok z cytryny.Wszystko dokładnie wymieszałam.
Wsypałam bułkę tartą.
Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie wydrylowałam śliwki i przekroiłam je na połowy.
Wymieszałam je z cukrem.Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części.Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki.
Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule.
W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli i łyżeczką cukru.Gotowałam knedle na małym ogniu.Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, ostrożnie wyjmowałam je cedzakową łyżką.
Jeszcze mokre obtaczałam panierką.
Masło roztopiłam na patelni,dodałam cukier i mieszałam aż się rozpuści.
Dodałam posiekane drobno orzechy włoskie i wymieszałam składniki.
Orzechy cudownie pachniały!Pycha! Bardzo polecam ten przepis! Smacznego!