Słoneczne wspomnienie lata, wakacji, pięknych widoków, cudownego klimatu. Nawet jeśli wakacje spędza się na działce to wspomnienia są kolorowe i smaczne. A tapenada z oliwek bezsprzecznie kojarzy mi się ze słońcem, aromatycznymi przyprawami i pachnącą oliwą.
miałam ochotę już na nie i zabierałam się od roku bo ciągle coś wypadało ... aż do dziś, żałuje że czekałam tak długo ... jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam
Nalewka jeżynowa ma piękny, ciemnoczerwony kolor. Łatwo ją przygotować, co jest charakterystyczne dla przepisów Nigelli. Skutecznie rozgrzewa w zimne, zimowe wieczory.
Dodatek alkoholu sprawia, że ciasto lekko się ścina i bakalie nie opadają na dno. Kolejna zmiana to połączenie smalcu z masłem (w poprzednim przepisie było samo masło), co moim zdaniem zapobiega wyschnięciu ciasta.
Ciasta makowe, z żadnymi świętami nie kojarzą się chyba tak mocno jak z Bożym Narodzeniem. Ja, za makiem średnio przepadam ale żeby tradycji stało się zadość trzeba upiec przynajmniej struclę.
Co zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często.
Chociaż nie jestem wielką fanką wigilijnego jedzenia to jednak niektóre potrawy są ważne i do takich na pewno należą śledzie. Śledzie w sosie słodko - kwaśnym nadają się na stół świąteczny, nie tylko w wigilijny wieczór ale także każdego następnego dnia.