bakłażan pomidor i oliwki
Strasznie tęsknie za latem i słoneczkiem. Dlatego ostatnio trochę smaków południowych, ciepłych, kolorowych i bardzo pachnących.
Bakłażan z pomidorami i oliwkami
Bakłażana pokroiłam w kostkę i ugotowałam w bulionie, ale nie na paćkę tylko tak żeby pozostał jędrny. Na dużej patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie odsączone bakłażany. Wszystko dusiło się jakieś 10 minut. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem i doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wrzuciłam pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i czarne oliwki, też połóweczki. Pozostało na gazie jakieś 2 minutki. Przełożyłam do miseczek, dodałam po łyżce jogurtu greckiego.
Źródło inspiracji
Bakłażan z pomidorami i oliwkami
- 2 średnie bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- garść czarnych oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- kostka bulionowa "oliwa z ziołami"
- łyżka masła
- sól, pieprz, tymianek
- jogurt grecki
Bakłażana pokroiłam w kostkę i ugotowałam w bulionie, ale nie na paćkę tylko tak żeby pozostał jędrny. Na dużej patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie odsączone bakłażany. Wszystko dusiło się jakieś 10 minut. Dodałam pomidory z puszki razem z sosem i doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wrzuciłam pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i czarne oliwki, też połóweczki. Pozostało na gazie jakieś 2 minutki. Przełożyłam do miseczek, dodałam po łyżce jogurtu greckiego.
Źródło inspiracji