Śledzie w sosie słodko - kwaśnym
            Chociaż nie jestem wielką fanką wigilijnego jedzenia to jednak niektóre potrawy są ważne i do takich na pewno należą śledzie. Śledzie w sosie słodko - kwaśnym nadają się na stół świąteczny, nie tylko w wigilijny wieczór ale także każdego następnego dnia. Przystawka ta wspaniale łączy słodycz ananasów i rodzynek z kwaśnymi śledziami i octem. Polecam je przygotować dzień przed podaniem. Najlepiej smakują jak spędzą noc w lodówce a wszystkie smaki przesiąkną się nawzajem.

Źródło: Moja kuchnia, nr 12/2009
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych solonych
 - 60 g oleju
 - 50 g rodzynków
 - 1/2 szklanki zalewy ananasowej
 - 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
 - 3 plastry ananasa
 - 2 cebule
 - 1 czerwona papryka
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 2 łyżki octu winnego
 - cukier
 - sól, pieprz
 
Śledzie moczyć ok. 7 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę. Cebulę obrać, pokroić w grube pół lrążki, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę. Dusić 3-4 minuty. Dodać pokrojonego ananasa, namoczone wcześniej rodzynki, ocet, koncentrat, ketchup, zalewę ananasową, pieprz, sól i cukier.Dusić jeszcze chwilę. Śledzie wyjąć z wody, osączyć, pokroić na kawałki, wymieszać z sosem.
Smacznego:)