Śledzie w sosie słodko - kwaśnym

Chociaż nie jestem wielką fanką wigilijnego jedzenia to jednak niektóre potrawy są ważne i do takich na pewno należą śledzie. Śledzie w sosie słodko - kwaśnym nadają się na stół świąteczny, nie tylko w wigilijny wieczór ale także każdego następnego dnia. Przystawka ta wspaniale łączy  słodycz ananasów i rodzynek z kwaśnymi śledziami i octem. Polecam je przygotować dzień przed podaniem. Najlepiej smakują jak spędzą noc w lodówce a wszystkie smaki przesiąkną się nawzajem.

Zdjęcie - Śledzie w sosie słodko -  kwaśnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Moja kuchnia, nr 12/2009

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • 60 g oleju
  • 50 g rodzynków
  • 1/2 szklanki zalewy ananasowej
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 3 plastry ananasa
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier
  • sól, pieprz

Śledzie moczyć ok. 7 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę. Cebulę obrać, pokroić w grube pół lrążki, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę. Dusić 3-4 minuty. Dodać pokrojonego ananasa, namoczone wcześniej rodzynki, ocet, koncentrat, ketchup, zalewę ananasową, pieprz, sól i cukier.Dusić jeszcze chwilę.  Śledzie wyjąć z wody, osączyć, pokroić na kawałki, wymieszać z sosem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy