Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin
Czytałam niedawno (w 100% moim zdaniem słuszną) opinię, że aby obrzydzić komuś brukselkę, wystarczy ją rozgotować. Polecam więc dziś prostą metodę na przygotowanie tych pysznych kapustek w bardzo szybki, trochę inny sposób.
Smażenie pozwala nie tylko zachować smak tych warzyw, ale i piękny zielony kolor- podkreślony rubinem żurawin i boczkowych skwarek.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin Składniki
- brukselka - 500 g
- wędzony boczek - 100 g
- szalotka - 1 szt
- oliwa - 3 łyżki (2+1)
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- żurawina - 1 łyżka, suszona
- sól, pieprz - do smaku
Brukselki podziel na 2 lub 4 części. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dorzuć poszatkowaną szalotkę oraz pokrojony w kostkę boczek- podsmaż. Wrzuć brukselki, dopraw solą (nie za dużo, boczek jest słony!), kolendrą i pieprzem. Smaż kilka minut, następnie kolejnych 5 minut pod przykryciem do momentu, aż warzywa staną się miękkie (ale wciąż al dente). Przed podaniem skrop brukselkę oliwą i posyp na wierzchu żurawiną.