Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin

Czytałam niedawno (w 100% moim zdaniem słuszną) opinię, że aby obrzydzić komuś brukselkę, wystarczy ją rozgotować. Polecam więc dziś prostą metodę na przygotowanie tych pysznych kapustek w bardzo szybki, trochę inny sposób.

Smażenie pozwala nie tylko zachować smak tych warzyw, ale i piękny zielony kolor- podkreślony rubinem żurawin i boczkowych skwarek.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin

Agata, 12 grudnia 2011

Zdjęcie - Brukselka- smażona z dodatkiem słodkich żurawin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • brukselka - 500 g
  • wędzony boczek - 100 g
  • szalotka - 1 szt
  • oliwa - 3 łyżki (2+1)
  • kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
  • żurawina - 1 łyżka, suszona
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Brukselki podziel na 2 lub 4 części. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dorzuć poszatkowaną szalotkę oraz pokrojony w kostkę boczek- podsmaż. Wrzuć brukselki, dopraw solą (nie za dużo, boczek jest słony!), kolendrą i pieprzem. Smaż kilka minut, następnie kolejnych 5 minut pod przykryciem do momentu, aż warzywa staną się miękkie (ale wciąż al dente). Przed podaniem skrop brukselkę oliwą i posyp na wierzchu żurawiną.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z rzodkiewką
10

Sałatka z rzodkiewką

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM
45

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKI…

duszek duszek
Potrawy regionalne

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
22

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

duszek duszek
Potrawy regionalne

Sałatka z zupek chińskich
4

Sałatka z zupek chińskich

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

SAŁATKA JARZYNOWA
4

SAŁATKA JARZYNOWA

duszek duszek
Potrawy regionalne

SURÓWKA Z PORA
15

SURÓWKA Z PORA

duszek duszek
Potrawy regionalne