Jeżynówka
Co prawda sezon jeżynowy już dawno za nami, ale przepis przyda się w przyszłym roku :)
Nalewka jeżynowa ma piękny, ciemnoczerwony kolor. Łatwo ją przygotować, co jest charakterystyczne dla przepisów Nigelli. Skutecznie rozgrzewa w zimne, zimowe wieczory.
Przepis - "Kuchnia" N.Lawson
Składniki :
- 500 g jeżyn
- 200 g miałkiego cukru
- 750 ml wódki
Przygotować szeroki słój o pojemności 1,5 l. Wyparzyć go i wlać do niego wódkę.
Wsypać jeżyny i cukier do słoja z wódką i szczelnie zamknąć. Potrząsać słojem aż do rozpuszczenia się cukru.
Odstawić słój w chłodne, ciemne miejsce. Codziennie przez 1,5 miesiąca potrząsać zawartością słoja raz dziennie.
Po 6-8 tygodniach przelać nalewkę przez sitko do dzbanka i wlać ją do wyparzonej butelki po wódce lub do karafki.
Przecedzoną nalewkę można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok.
Jeżyny z nalewki można wykorzystać do deserów.