Nadzienie mincemeat z żurawiną
Nadzienie żurawinowe z bakaliami i dodatkiem wina do babeczek Bożonarodzeniowych czy też tart według Nigelli Lawson miałam ochotę już na nie i zabierałam się od roku bo ciągle coś wypadało ... aż do dziś, żałuje że czekałam tak długo ... jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam
Składniki na ok 600 ml nadzienia- 60 ml czerwonego wina słodkiego
- 75 g brązowego cukru
- 300 g świeżej żurawiny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 75 g koryntek
- 75 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 klementynka ( sok + otarta skórka)
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu
W garnku wymieszać wino z cukrem do rozpuszczenia następnie dodajemy imbir,cynamon, goździki,wraz z rodzynkami i koryntkami oraz sok i otarta skórka z mandarynki i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut , aż owoce częściowo się rozpadną i wchłoną większa część płynu. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić, do lekko ochłodzonego nadzienia dodajemy płynny miód, ekstrakty oraz brandy i mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie przełożyć do słoiczków i przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
Polecam
Wydrukuj przepis