Nadzienie mincemeat z żurawiną

Nadzienie mincemeat z żurawiną

Zdjęcie - Nadzienie mincemeat z żurawiną   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Nadzienie żurawinowe z bakaliami i dodatkiem wina do babeczek Bożonarodzeniowych czy też tart według Nigelli Lawson miałam ochotę już na nie i zabierałam się od roku bo ciągle coś wypadało ... aż do dziś, żałuje że czekałam tak długo ... jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam 

Składniki na ok  600 ml nadzienia
  • 60 ml czerwonego wina słodkiego 
  • 75 g  brązowego cukru 
  • 300 g świeżej żurawiny 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 75 g koryntek
  • 75 g rodzynek 
  • 30 g suszonej żurawiny 
  • 1 klementynka ( sok + otarta skórka)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki miodu 

W garnku wymieszać wino z cukrem do rozpuszczenia następnie dodajemy imbir,cynamon, goździki,wraz z rodzynkami i koryntkami oraz sok i otarta skórka z mandarynki i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut , aż owoce częściowo się rozpadną i wchłoną większa część płynu. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić, do lekko ochłodzonego nadzienia dodajemy płynny miód, ekstrakty oraz brandy i mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie przełożyć do słoiczków i przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Polecam

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Nadzienie mincemeat z żurawiną   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



 

Kategorie przepisów