Muffinki wyszły bardzo smaczne - o ile ktoś lubi pesto. Orzeszki nadały im delikatnie chrupiących akcentów, do tego przyjemna, krucha skorupka i miękkie wnętrze - naprawdę szybko znikały.
Pyszne chrupiące placki o wyrazistym smaku, który zawdzięczają dodatkowi cebuli, czosnku i ziół. Z dodatkiem łagodnego i lekko orzeźwiającego dipu jogurtowego ze świeżym ogórkiem i miętą smakują doskonale. Razem stanowią naprawdę zgrany duet.
Czasem przychodzi ochota na naleśniki, ale ochota tak ogromna, że nie ma znaczenia która jest godzina. I tak to właśnie wczoraj wieczorem smażyliśmy, zawijaliśmy i odsmażaliśmy na masełku klasyczne naleśniki z twarogiem. Pycha
Lubię zupy kremowe więc w sezonie dyniowym nie może zabraknąć zupy z dyni. Miło mnie zaskoczyła ta zupka. Dynia sama w sobie jest raczej mdła więc musi byc dobrze dosmakowana. Sól, pieprz oraz czosnek robią swoje i w ciągu 15 minut można delektować się pyszną zupą.
Najbardziej lubię ją pieczoną i korzenną. Potrawom nadaje ona jesienne, złociste kolory i także za to ją cenię. Od lat przygotowuję zupy z jej udziałem, słodko-korzenne-cytrusowe tarty czy drożdżowe dyniowe ciasta oraz tartę z pleśniowym serem. Co jakiś czas poznaję kolejne wydania dyni i wciąż mnie ona miło zaskakuje i wiem, że jeszcze mam wiele do odkrycia i spróbowania.
Ciasto wyszło dokładnie takie, jak powinno: babkowe, a więc lekko zapychające, idealne do kawy, herbaty czy mleka. Lekkie, puchate, dzięki gruszkom nie kompletnie suche, bo soczyste owoce nadają mu wilgotności i stanowią przyjemnie orzeźwiający akcent w czekoladowym niebie.
Kolejne danie chińskie w mojej kuchni to tradycyjna wieprzowina z regionu kantońskiego. Papryka, ananas i chińskie przyprawy gwarantują bardzo smaczny obiad.
Jakiś czas temu po raz pierwszy zetknąłem się z lemon curd - nie ma pojęcia jak to przetłumaczyć - jest to coś niesamowitego, niebywałego - smak i zapach cytryny zamknięty w czymś, w rodzaju budyniu. Dla mnie może się nazywać dowolnie - smak, zapach i kolor jest obłędny.
Każdy z nas zna smak tradycyjnej sałatki warzywnej. Ostatnio przekonałam się jednak, że sałatki warzywne mogą różnie smakować. Wszystko zależy od doboru składników i chyba od regionu, z którego się pochodzi :-).
Delikatna gruszka i aromatyczny imbir - to bardzo udane połączenie. Bałam się trochę, że babeczki będą zbyt pikantne, ale okazało się, że imbiru jest akurat tyle, by tylko lekko zaostrzyć smak słodkiego ciasta i gruszek.
Kochani jeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki...to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego.Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów.Najczęściej występują w wersji na słodko.I taką też Wam polecam.Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje.