Zupa dyniowa
Lubię zupy kremowe więc w sezonie dyniowym nie może zabraknąć zupy z dyni. Miło mnie zaskoczyła ta zupka. Dynia sama w sobie jest raczej mdła więc musi byc dobrze dosmakowana. Sól, pieprz oraz czosnek robią swoje i w ciągu 15 minut można delektować się pyszną zupą. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Bei.
Składniki:
- ćwiartka dyni
- 1 udko
- masło
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
Zagotować bulion, wrzucić udko i gotować około 20 minut ( ja tę zupę ugotowałam na bazie niedzielnego rosołu). Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę razem smażyć. Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić około 10 minut. Wyjąć skrzydełka z bulionu, dodać dynię i chwilę razem gotować. W międzyczasie obrać mięso z udka i wrzucić do zupy. Dodać trochę soli i pieprzu. Zestawić z gazu i wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem śmietany. Zupa powinna być zawiesista, ale nie mieć konystencji budyniu, chyba, że ktoś tak właśnie lubi to można dłużej gotować aby większa ilość bulionu wyparowała.
Smacznego:)