Pierwszy przepis który rzucił mi się w oczy, i wiedziałam, że to jest to... Przepis doskonały jak napisała autorka bloga - Asia - i w stu procentach się pod tym podpisuję.
Smaczna i prosta do zrobienia sałatka z makaronem z zupki chińskiej (z Radomia;)). Wcześniej nigdy nie jadłam takiej sałatki, zrobiłam więc z ciekawością. Zjadłam sobie w pracy, smaczna była :).
Wierzch to cudownie soczyste kawałki jabłek, oraz cebula z kiełbasą i boczkiem, dodające całości charakteru. Wszystko do siebie pasuje, gra idealnie - poezja! Oczywiście, jeśli ktoś lub takie niecodzienne połączenia... Tradycjonalistom może nie przypaść do gustu. Ze swojej strony jednak szczerze polecam - naprawdę wyjątkowo smakuje!
W zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje ze słodkimi kremami typu Nutella, twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci.
Pisałam już wcześniej, że Bartek bardzo lubi pomagać w kuchni. Muffinki i pizza to jego ulubione dania do pomagania. Wczoraj właśnie robił Bartuś pizzę przy pomocy Michała.
Owoce z mięsem lubimy od dawna ale tutaj występują także dość intensywne przyprawy takie jak np. curry i cynamon. O ile odrobina curry nikomu nie przeszkadza tak z cynamonem różnie bywa. Ale chciałam spróbować i nie zrezygnowałam. Danie jest naprawdę orginalne, słodkawe i bardzo aromatyczne.
bogata w witaminy, charakterystyczny gorzkawy posmaczek mieszający się ze słodyczą duszonej cebulki i kremowej śmietanki …Wątróbki drobiowe z cebulą w sosie śmietanowym z przepisu mojej babci.Zapraszam.
Banany to nie moja bajka, ale w tym wypadku nie jestem w stanie się powstrzymać … Siedzę i co chwilę podskubuję jeszcze ciepły, pięknie pachnący, przepyszny chlebek bananowy z przepisu Sophie Dahl. Kromeczka tego wypieku z lekko słonym masłem to istna rozkosz dla podniebienia... Rozpływam się:)
Szybko musiałam przerobić ostatnio kupiona małą dynię hokkaido bo zaczęła się psuć. Od razu pomyślałam o zupie dyniowej ale innej niż zawsze. I przyznam że to była najlepsza dyniowa jaką jadlam, myśle że to kwestia dyni i przypraw.
Jest dokładnie takim chlebem jaki lubię najbardziej – ma miękki, zwarty i wilgotny miąższ i chrupiącą, cienką skórką. W smaku jest dość neutralny, po prostu świetny. Do zajadania się nim wystarczało samo masło, a jak dołożyłam do tego cienki plasterek sera to już nie dało się nie sięgnąć po kolejną kromkę.
W środek można włożyć nadzienie jakie komu pasuje, ja dałam pieczarki, kurczaka, paprykę i ser. Z podanych składników wyszło mi 6 sporych pierogów. Wszystkim miłośnikom pizzy bardzo polecam:)
w zeszłym toku robiłam paluchy wiedźmy, w tym postanowiłam zrobić coś innego (paluchy wiedźmy widziałam wszędzie dosłownie) - ciasteczka z pająkami. w końcu cóż trudnego w namalowaniu na okrągłym ciastku pająka z płynnej czekolady...? taaaak. cóż trudnego. dokładnie się dowiedziałam, cóż w tym trudnego.
W ramach hallowinowego świętowania zrobiłem lampion z dyni - nazywa się Spooky. Spooky ma ciepły uśmiech i został wyznaczony do pilnowania ciastek. Nie bardzo z zadania się wywiązuje, pewnie dlatego, że ma pusto w głowie. Ciastka nie są oczywiście zwyczajnymi ciastkami migdałowymi, tylko mają kształt palców czarownicy. Z podanej ilości wyszło mi ponad 60 zakrwawionych palców