Risotto z dyni

Risotto z dyni

Dziś zamieszczam swoją drugą propozycję do akcji Bei dedykowanej dyni. Pyszne risotto z chrupiącymi dodatkami.

Zdjęcie - Risotto z dyni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Risotto z dyni

1 kg miąższu dyni

olej

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz

1 cebula

2 gałązki selera naciowego

250 g ryżu arborio

kawałek świeżego imbiru

800 ml bulionu

180 ml białego, dobrego wina

sok z połowy cytryny

pęczek posiekanej natki

kilka łyżek marscapone

sól, pieprz

Dynię kroję w kostkę, wsypuję do żaroodpornego naczynia, skrapiam oliwą/olejem i piekę przez 15 minut w 190 stopniach. Po tym czasie skrapiam ją miodem, solę, pieprzę i piekę przez kolejny kwadrans.

Cebule siekam. Łodygi selera obieram i kroję na cząsteczki. Obrany imbir ścieram na tarce, na drobnych oczkach. Podgrzewam bulion, żeby był wrzący.

W szerokim rondlu rozgrzewam olej, trzymam go na małym ogniu. Wsypuję cebulę i smażę ją dotąd, aż zmięknie. Dodaję seler i przez minutę razem duszę. Wsypuję ryż, imbir, mieszam całość bardzo dokładnie. Zwiększam nieco ogień i dolewam wino. Gotuję, aż do odparowania. Wtedy dolewam część bulionu i gotuję dotąd, aż odparuje, a następnie dolewam kolejną jego porcję. Robię to dotąd, aż ryż stanie się miękki, a płyn odparuje. Na końcu wrzucam upieczoną dynię, wyciskam sok z cytryny, dosypuję świeże zioła. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję ser marscapone. Mieszam. Na talerzu dekoruję marscapone i  natką.

Zdjęcie - Risotto z dyni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ta dynia zniknęła na talerzu

Zdjęcie - Risotto z dyni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów