Wszyscy lubimy gołąbki. Trochę pracochłonne ale jakie przyjemne danie. Ja najbardziej lubię kapustę z pomidorami, Bartek farsz, a Michał lubi w całości. Dla każdego coś dobrego.
Kolejny pyszny chleb, jaki ostatnio wypróbowałam to orkiszowy z ziarnami. Po raz pierwszy korzystałam z mąki orkiszowej i muszę przyznać, że naprawdę chleb wyszedł wspaniały. Bardzo chrupiący i smaczny.
Nawet w chłodne dni, warto czasami zrezygnować z tradycyjnego kotleta drobiowego - który często wychodzi zbyt suchy - i ciężkostrawnego sosu, na rzecz makaronu z orzeźwiającym sosem i soczystym - marynowanym w jogurcie, czosnku i ziołach - kurczakiem.
W weekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie.Od lat sprzedawane są tam bułki nadziewane farszem z pieczarek.Często na spacerach z koleżankami z dawnych lat kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi.I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze, moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki.Postanowiłam jej ją zrobić...
Kluski dla leniwych.Szybkie i łatwe w przygotowaniu.Mięciutkie i pulchne.Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem,smażone na maśle i popruszone cynamonem.Pychotka ;-)
Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu.Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka.Są one popularną potrawą na Śląsku.Tam też występują również kluski czarne - gdzie oprócz ziemniaków gotowanych dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków.Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs, bądź mogą być podawane z okrasą.
Robiłam już tartę z warzywami (przepis TU) a teraz proponuję z jabłkami.Wyszła krucha,pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała. Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami.
Paella jest potrawą hiszpańską.Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera.Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu.
Nie ma chyba osoby, która nie jadłaby na różnego rodzaju imprezach rodzinnych sałatki jarzynowej.Podawana jest prawie zawsze z okazji świąt-jest nieśmiertelna.
Ten chlebek natomiast jest przepyszny. Ma puszysty ale zwarty miąsz. Przypomina klasyczny chleb baltonowski. Nam bardzo smakował i na pewno jeszcze nie raz będzie gościł na naszym stole.
Chrupiące ciasto, delikatny krem rozpływający się w ustach ... mmm... cud, miód ... Tak pyszne, że nie sposób opisać ich słowami … Po prostu koniecznie trzeba spróbować:)
Holenderskie ciasto dyniowe jest wilgotne, nie za słodkie, bardzo aromatyczne i bardzo maślane. Piekłam je już dwa razy, tak nam smakowało. Pierwsze wyszło trochę ciemniejsze od tego na zdjęciu, bo piekłam je nieco dłużej. I właśnie to mocniej przypieczone smakowało mi trochę bardziej.
Na dużej patelni rozgrzałam masło z odrobiną oleju/oliwy i podsmażyłam cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Cebula musi się zeszklić, zmięknąć i stać lekko złota - skarmelizowana.