Korzenna tarta dyniowa

Korzenna tarta dyniowa

Co roku biorę udział w Święcie Dyni prowadzonym przez Beę. Uwielbiam bowiem dynię i wiem, że można z jej udziałem przygotowywać pyszne cuda. Najbardziej lubię ją pieczoną i korzenną. Potrawom nadaje ona jesienne, złociste kolory i także za to ją cenię. Od lat przygotowuję zupy z jej udziałem, słodko-korzenne-cytrusowe tarty czy drożdżowe dyniowe ciasta oraz tartę z pleśniowym serem. Co jakiś czas poznaję kolejne wydania dyni i wciąż mnie ona miło zaskakuje i wiem, że jeszcze mam wiele do odkrycia i spróbowania. Mój pierwszy wpis na blogu był właśnie poświęcony dyni. :-)
Dziś podzielę się przepisem na korzenną tartę i będzie to moja ostatnia tegoroczna propozycja do tej zabawy.
Chcę napisać, że bardzo lubię Festwial Dyni prowadzony przez Beę. To, w jaki sposób ona ją prezentuje, ile odkrywa, jak o niej pisze, zawsze budzi mój podziw. I lubię Beę za gościnność. Cieszę się też, że jest miejsce w naszej blogosferze, gdzie nie trzeba długo szperać, by znaleźć zachwycające przepisy z dynią w roli głównej.

Zdjęcie - Korzenna tarta dyniowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenna tarta dyniowa

ciasto:

280 g mąki

szczypta soli

125 g drobnego cukru

115 g zimnego masła startego na tarce, na grubych oczkach

1 jajo

1 żółtko

2-3 łyżeczki wody

masa dyniowa:

700 g miąższu dyni

180 g trzcinowego, jasnego cukru

2 jaja

150 ml 30% śmietany

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka świeżo mielonego cynamonu

starty kawałek gałki muszkatołowej

skórka starta z cytryny

troszkę kandyzowanych, pomarańczowych skórek

dodatkowo:

śmietana, najlepiej 36%

garstka posiekanych włoskich orzechów

kilka łyżek dobrego miodu

Miąższ dyni kroję na kawałki i piekę w 190 stopniach przez pół godziny. Studzę i miksuję.

Składniki na ciasto zagniatam, wałkuję i układam w 28 cm formie do tarty wysmarowanej masłem. Wkładam na 40 minut do lodówki.

Ciasto piekę w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut, dotąd aż będzie suche. Sprawdzam dłonią.

Miksuję cukier, jaja, korzenie, skórki cytryny, skórki pomarańczy, śmietanę i masę dyniową. Zmiksowaną masę nakładam na podpieczone ciasto, wyrównuję i piekę w 160 stopniach przez ok. 40 -60 minut, dotąd aż masa dyniowa, gdy przetnie się ją nożem nie będzie się do niego przylepiała (kiedyś tak sprawdzałam, teraz robię to na oko). 

Tartę studzę.

Podaję ją wraz ze zmiksowaną ze szczyptą soli śmietaną, z wmieszanym do niej płynnym miodem i posiekanymi orzechami.

Zdjęcie - Korzenna tarta dyniowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Korzenna tarta dyniowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów