Sałatka warzywna ze swojskim majonezem
Każdy z nas zna smak tradycyjnej sałatki warzywnej. Ostatnio przekonałam się jednak, że sałatki warzywne mogą różnie smakować. Wszystko zależy od doboru składników i chyba od regionu, z którego się pochodzi :-). Ja od dzieciństwa jestem nauczona np. do sałatki z grzybkami i ogórkami słodko - kwaśnymi. Mój mąż lubi natomiast sałatkę warzywną z ogórkami kiszonymi, bez grzybków ale za to ze swojskim majonezem. Poniższy przepis pochodzi ze zbioru przepisów mamy mojego męża.
Składniki:
- 4 ugotowane marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni seler
- 6 ogórków kiszonych
- 1 por (biała część) lub 1 cebula
- 7 jajek
- 1 puszka groszku
- szczypiorek
- sól, pieprz
- 6 ziemniaków
- 1 kubek gęstej śmietany - 400 ml
- 1 łyżeczka musztardy
Marchewki, seler, pietruszkę, ziemniaki ugotować. Ja gotuje warzywa bez obierania ze skórki w szybkowarze. Po ugotowaniu warzywa pokroić w kostkę. Groszek odsączyć na sitku.
Majonez: śmietanę wylać na miskę, zetrzeć do niej żółtka na drobnej tarce, dodać łyżeczkę musztardy, doprawić solą i pieprzem, wszystkie składniki wymieszać. Warzywa połączyć dokładnie z majonezem, doprawić do smaku, wymieszać.
Smacznego !