Placki z cukinii z dipem jogurtowym

Placki z cukinii z dipem jogurtowym

Zdjęcie - Placki z cukinii z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Pyszne chrupiące placki o wyrazistym smaku, który zawdzięczają dodatkowi cebuli, czosnku i ziół. Z dodatkiem łagodnego i lekko orzeźwiającego dipu jogurtowego ze świeżym ogórkiem i miętą smakują doskonale. Razem stanowią naprawdę zgrany duet.”
Zdjęcie - Placki z cukinii z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placki z cukinii z dipem jogurtowym

Składniki na ok. 12 sztuk

Placki:
750g cukinii
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Dip jogurtowy;
180ml jogurtu greckiego
1 mały starty ogórek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty

Wymieszaj jogurt z sokiem cytrynowym. Dodaj posiekana miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty ogórek. Delikatnie połącz wszystkie składniki.

Zetrzyj cukinie na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 20 minut aby puściła sok. Po tym czasie odciśnij ją, dodaj startą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, jajka i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj. Kładź na rozgrzaną oliwę po 2 łyżki masy. Lekko je rozpłaszcz i smaż na rumiano z obu stron. Odsącz z tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawaj z dipem jogurtowym.


Kategorie przepisów