CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM
Kochani jeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki...to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego.Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów.Najczęściej występują w wersji na słodko.I taką też Wam polecam.Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje.Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka.Ale przepyszne są również z powidłami,czekoladą,śliwkami lub brzoskwiniami.(Jak zrobię następnym razem to... pokażę;-)
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- jabłko
- budyń waniliowy
- cynamon
- cukier brązowy
- jajko
- cukier puder do posypania
W garnku przygotowałam budyń waniliowy o gęstej konsystencji.
Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam i pokroiłam na kwadraty.Nakładałam na częśc budyń ana resztę cienkie,pokrojone kawałki jabłka.Posypałam je cynamonem i brązowym cukrem.
Następnie zawijałam ciasto w rożki, bądź skłądałam na pół.Ciasto bardzo dobrze zlepia się widelcem.Roztrzepałam w miseczce jajko i posmarowałam nim ciasteczka.Posypałam je jeszcze z wierzchu cukrem trzcinowym.
Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika.Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy przestygną można opruszyć je cukrem pudremi startą gorzką czekoladą.Polecam gorąco! Smacznego!