Zupa cebulowa, raz jeszcze.

Zupa cebulowa, raz jeszcze.

Gdyby nie moja (chyba wrodzona) niechęć do unoszącego się w domu zapachu smażonej cebuli, zupę z niej mogłabym jeść codziennie- szczególnie gdy za oknem temperatura nieubłaganie spada poniżej zera.

Urzeka mnie, jak w iście magiczny sposób ginie cała ostrość tego warzywa, a każda miseczka gorącej zupy pełna jest za to słodkiego, cebulowego aromatu podkreślonego (koniecznie!) świeżo tartą gałką muszkatołową, tymiankiem i chrupiącą grzanką z roztopionym cheddarem na wierzchu.

To jest właśnie prawdziwe „jedzenie na pocieszenie!”.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Zupa cebulowa, raz jeszcze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa cebulowa, raz jeszcze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa cebulowa, raz jeszcze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa cebulowa, raz jeszcze.

Agata, 26 października 2011

Zdjęcie - Zupa cebulowa, raz jeszcze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W dużym rondlu roztop masło i wrzuć posiekaną w cienkie piórka cebulę oraz czosnek. Duś, od czasu do czasu mieszając, aż cebula lekko się skarmelizuje (ale nie może zbrązowieć!). Dorzuć tymianek i zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż cebula rozgotuje się i przerodzi w praktycznie jednorodną, brązową masę. Przełóż ją da garnka, zalej bulionem i dopraw do smaku, gotuj jeszcze kilka minut. W tym samym czasie przygotuj grzanki, nałóż na nie cheddar i zapiecz. Do miseczek wlej zupę, dodaj grzanki i gałązkę tymianku.

Kategorie przepisów