Bardzo lubię ten cudny aromat, który unosi się po otwarciu butelki. Nalewkę wiśniową robię już od kilku lat a wzoruję się na przepisie Macieja Kuronia.
Dzisiaj środa, a jak środa to zaraz będzie weekend, przynajmniej tak to sobie tłumaczę i funkcjonuję od weekendu do weekendu. A skoro zbliża się sobota, to propozycja grillowa, w końcu sezon nie trwa niestety cały rok i trzeba go wykorzystać :)
Dlaczego wiejski?- bo z serków wiejskich ;-). Lubię serek wiejski dlatego, że jest bardzo delikatny i pozbawiony kwaskowatości klasycznego twarożku. Od kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia sernika, jednak nie takiego ciężkiego, bo na to było zdecydowanie za gorąco. Przyszedł mi do głowy pomysł aby upiec lekki budyniowy serniczek na serkach wiejskich. Okazał się rewelacyjny, kremowy, delikatny, na pysznym kruchym spodzie. Robi się go błyskawicznie i bezproblemowo. Bardzo polecam.
Pierwszy raz miałam możliwość upiec chleb z maszyny. Przyznam, że jest to szalenie wygodne rozwiązanie. W maszynie umieszczamy ulubione składniki, mogą być również na chleb na zakwasie, włączamy przycisk i po kilku godzinach wyciągamy świeży pachnący chleb. Z pewnością jest to wygodne, błyskawiczne i zaoszczędza sporo czasu na sprzątanie. A chleb smakiem był rewelacyjny, ładnie wyrośnięty, sprężysty, lekko wilgotny długo utrzymywał świeżość.
Lekki deser z pieczonych nektarynek, pieczony na grillu czy tez w piekarniku gdy za oknem pada i pada ... a my mamy ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt tuczącego :-) polecam
Jabłka i cynamon to jeden z lepszych duetów jesiennych. A ułożony na puszystym cieście drożdżowym smakuje po prostu wspaniale. Z cynamonową posypką łączy się rewelacyjnie. Ja zrobiłam kruszonkę "na ciepło" bo tak się z nia polubiłam, że innej już nie zagniatam.
Dzisiejsza sałatka jest bardzo wykwintna w smaku ale nie każdemu przypadnie do gustu. Kiedyś już robiłam podobną i wyrzuciłam ją do kosza. Od tamtej pory nauczyłam się przyrządzać słodkawe dressingi do sałatek, które mają w swoim składzie takie składniki jak, sery pleśniowe, szpinak czy rukola. Sos na bazie miodu oraz soczyste gruszki osładzają trochę gorzkawy smak sera i szpinaku.
Stwierdziłam , że zdecydowanie za rzadko jadamy mięso wołowe. Najczęściej sięgamy po drób (bo najszybciej) albo po wieprzowinę. A szkoda, bo wołowina to smaczne i zdrowe mięso i warto od czasu do czasu je przygotować.
Lekkie, puszyste, niezbyt słodkie ciasto i aksamitne waniliowe nadzienie budyniowo-serowe. To moja propozycja na jedno z takich leniwych śniadań. Kiedy nikt się nigdzie nie spieszy. Można sobie wówczas dłużej pospać, a jak się zgłodnieje to w kuchni czekają gotowe drożdżówki. Wystarczy tylko po nie sięgnąć