CHLEB ORKISZOWY ZE SŁONECZNIKIEM (z maszyny)
Pierwszy raz miałam możliwość upiec chleb z maszyny. Przyznam, że jest to szalenie wygodne rozwiązanie. W maszynie umieszczamy ulubione składniki, mogą być również na chleb na zakwasie, włączamy przycisk i po kilku godzinach wyciągamy świeży pachnący chleb. Z pewnością jest to wygodne, błyskawiczne i zaoszczędza sporo czasu na sprzątanie. A chleb smakiem był rewelacyjny, ładnie wyrośnięty, sprężysty, lekko wilgotny długo utrzymywał świeżość. Ponadto czytałam artykuł o tym, iż taka maszynka nie ciągnie dużych ilości prądu ponieważ pracuje fazami, w czasie gdy chleb wyrasta nie pracuje. Mam nadzieję, że z czasem stanę się posiadaczką jednej takiej maszyny, wówczas na pewno ten chlebek często będzie gościł na naszym stole.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: maszyna pracuje około 3h
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
- 150g mąki orkiszowej
- 350g mąki pszennej
- 340g wody
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki zakwasu żytniego
- 5 łyżek ziaren słonecznika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie, zaczynając od wody.
2. Nastawiamy program na chleb o wadze ok. 850g
3. Można oczywiście ten chleb przygotować bez maszyny i wyrobić ciasto mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego, odstawić je przykryte do wyrośnięcia na 1 1/2h a następnie odgazować, uformować, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na ok. 1,5h i upiec przez 40 min w temperaturze 220st.
4. Niezależnie od tego w czym upieczony każdy studzimy na kratce ponad 2h.
Smacznego!