pstrąg z płatkami migdałowymi pieczony na krążkach cebuli i z pomidorkami koktajlowymi
Jak wiemy ryba jest dobra na wszystko :) Bardzo mi się podoba forma tej kampanii społecznej - rybka ładująca się do koszyka w supermarkecie jest urocza. Faktem jest, że ryb jemy za mało, zdecydowanie za mało. Pewnie w dużej mierze jest to kwestia ceny. Ryby - dobre ryby są po prostu drogie, droższe od drobiu, wołowiny, nawet polędwica czy ligawa są często tańsze od płatów świeżego dorsza.... Mając na myśli dobrą rybę oczywiście szerokim łukiem omijam pangę i jej podobne (Włoscy naukowcy po zbadaniu filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby źródło WPROST.). Zdecydowanie wolę ryby "klasyczne" i sprawdzone :)
Pstrąg z płatkami migdałowymi pieczony na krążkach cebuli i z pomidorkami koktajlowymi
(porcja na 2 osoby)
Pstrąg z płatkami migdałowymi pieczony na krążkach cebuli i z pomidorkami koktajlowymi
(porcja na 2 osoby)
- pstrąg na osobę - ok 300-350g
- 4 plasterki cytryny
- 2 wiórki masła
- 2 białe cebule
- 4 szalotki
- ok 15 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- sól, tymianek
- sok z cytryny