Papryka konserwowa

Papryka  konserwowa

Przepis na nią dostałam od mamy, ona zaś od którejś z koleżanek. W tym roku robiłam ją po raz pierwszy i jestem zadowolona z efektu. Z 3 kg papryki wyszło mi 8 słoiczków. Zalewę robiłam z podwójnej porcji.

Przepis dodaję do akcji "Paprykujemy 2" prowadzonej przez Shinju oraz "Przetwory 2011" prowadzonej przez Kasandręę6.

Zdjęcie - Papryka  konserwowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • papryka (ilość dowolna; u mnie 3 kg)
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
  • olej (ok. 2 łyżki oleju na litrowy słoik)
Wykonanie:

Paprykę wypłukać, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić w kawałki i poukładać w słoikach. Do każdego słoika wsypać po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz wlać olej (niecałe 2 łyżki oleju na litrowy słoik). Wodę wraz z octem, cukrem i solą zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki. Pasteryzować ok. 20 minut. Smacznego :)

Zdjęcie - Papryka  konserwowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka  konserwowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka  konserwowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów