SERNIK WIEJSKI
Dlaczego wiejski?- bo z serków wiejskich ;-). Lubię serek wiejski dlatego, że jest bardzo delikatny i pozbawiony kwaskowatości klasycznego twarożku. Od kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia sernika, jednak nie takiego ciężkiego, bo na to było zdecydowanie za gorąco. Przyszedł mi do głowy pomysł aby upiec lekki budyniowy serniczek na serkach wiejskich. Okazał się rewelacyjny, kremowy, delikatny, na pysznym kruchym spodzie. Robi się go błyskawicznie i bezproblemowo. Bardzo polecam.
Ilość: 1 klasyczna forma do tarty
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 20minut plus pieczenie 40min.
SKŁADNIKI
Na kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 40 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru waniliowego
Na masę serową:
- 400g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 4 łyżki serka typu Philadelphia
- ½ szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
1 białko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę do tarty wysmarowaną masłem i umieszczamy ją w lodówce.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180st.
3. Serek wiejski odsączamy z płynu. Wbijamy do niego jajka i dodajemy resztę składników. Intensywnie mieszamy lub miksujemy (ja zmieszałam ponieważ nie chciałam aby za bardzo wyrósł).
4. Schłodzony spód do tarty smarujemy rozkłóconym białkiem i podpiekamy w piekarniku około 15min.
5. Po tym czasie wylewamy masę serową i wsuwamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Smacznego!