Waniliowe drożdżówki z serem

Waniliowe drożdżówki z serem

Zdjęcie - Waniliowe drożdżówki z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Lekkie, puszyste, niezbyt słodkie ciasto i aksamitne waniliowe nadzienie budyniowo-serowe. To moja propozycja na jedno z takich leniwych śniadań. Kiedy nikt się nigdzie nie spieszy. Można sobie wówczas dłużej pospać, a jak się zgłodnieje to w kuchni czekają gotowe drożdżówki. Wystarczy tylko po nie sięgnąć".
Zdjęcie - Waniliowe drożdżówki z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Waniliowe drożdżówki z serem
Składniki na 12 sztuk

Ciasto:
550g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
100g stopionego masła
75g cukru
2 żółtka
250ml letniego mleka
Kilka kropli ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Masa serowa:
300g twarogu półtłustego
1 jajko
60g cukru pudru
30g proszku budyniowego o smaku waniliowym (1/2 torebki)
2łyżki zimnego mleka

Do smarowania:
1 żółtko
2 łyżki mleka

Utrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.

Żółta utrzeć z cukrem i szczyptą soli do białości.
Przesiać mąkę do miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka utarte z cukrem, letnie mleko i przestudzone masło. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.

Proszek budyniowy rozrobić w zimnym mleku.
Twaróg zmiksować z jajkiem i cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. Postawić na kuchence i podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając. Wlać rozrobiony proszek budyniowy i zagotować. Zestawić z ognia. Wystudzić.

Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na desce. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do ponownego rośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie. Napełnić je masą serową. Posmarować każdą bułeczkę żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec 20 minut.

Kategorie przepisów