W taki wietrzny, pochmurny dzień, dobre jest coś, co nas rozgrzeje i doda sił. Taką potrawą jest dla mnie właśnie gulasz, gęsty, zawiesisty i pachnący przyprawami.
Po raz pierwszy na moim blogu prezentuję danie obiadowe, coś na duży głód, coś zdrowego, coś z zieleninką :) Dodałam do kategorii nową - "dania różne" z myślą, że co jakiś czas będą pojawiały się takie właśnie przepisy na moim ciasteczkowym blogu. Coś innego, lecz do zjedzenia, coś zdrowego do przyrządzenia.
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju fasole. W taki pochmurny i paskudny dzień jak dzisiaj czekam z utęsknieniem aż nadejdzie lato i będę mogła delektować się świeżą zieloną i żółtą fasolką polaną zrumienioną tartą bułką z masełkiem. Uwielbiamy ją w takiej właśnie postaci.
Dziś znalazłam trochę czasu, żeby zamieścić nowo przetestowane przepisy. Oba są bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Połówek był zachwycony obiema potrawami, w związku, z czym wchodzą na stałe do naszego jadłospisu.
Znowu kupiłam rabarbar :) Bardzo go lubię, więc jak tylko znajdę w warzywniaku od razu po niego sięgam. Nie zdziwcie się jeśli pojawi się tu jeszcze jakiś wypiek rabarbarowy. Mam sporo przepisów na ciasta z rabarbarem, dzięki Waszym blogom oczywiście, więc jest w czym wybierać.
Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeślisoczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa.
Trwa właśnie Naleśnikowy Tydzień, więc kolejną moją propozycją naleśnikowego dania są te pyszne placuszki owsiane z przepisu Dorotuś. Polubiliśmy ostatnimi czasy wszelkie odmiany pancakesów i bardzo często robię je na piątkowe, słodkie obiadki. To już taka u mnie tradycja ;) Te placuszki są również bardzo pyszne, świetnie się je robi i jeszcze lepiej i szybciej zjada z ulubionym dżemem, konfiturą czy miodem.
Dzisiejszy wpis ma na celu pokazanie, że ostatnio żywimy się nie tylko truskawkami :P Zostało mi trochę szpinaku po zrobieniu ostatniej sałatki, dlatego postanowiłam go dziś jakoś porządnie spożytkować. Przypomniałam sobie o przepisie na pyszne roladki, który znalazłam już dawno u Trufli.
Zaczyn wymieszać na gładką dość gęstą masę. Pozostawić na 8-12 godz. w temp. pokojowej do przefermentowania. Następnego dnia dodać do zaczynu mąkę, wodę oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10-12 min. Włożyć do miski do wyrośnięcia pod przykryciem w temp. pokojowej na 2-2,5 godz. Zagniatać ciasto 3-krotnie podczas wyrastania. Po wyrośnięciu uformować bochenek i włożyć do formy wysypanej dobrze mąką.
Przygotowanie chleba na zakwasie zajmuje trochę wiecej czasu niż na drożdżach, dlatego zostawiam sobie takie zajęcia na weekendy, kiedy spokojnie mogę spędzić trochę więcej czasu w kuchni. Ten chlebek nie wymaga aż tak wiele zachodu, jak poprzedni, ale trzeba trochę poczekać na wyrośnięcie ciasta.
Ostatnimi czasy na zakupach w ikei kupiłam książkę „Gotowanie po męsku”.Polecam wszystkim facetom i babką które lubią mieszać w garach.Smaczne przepisy na mroźne dni bo raczej większości bardzo kaloryczne.
Uwielbiam drożdżowe racuchy z różnymi owocami. Pomyślałam sobie, że ostatnio wypróbowywałam różne owocowe wersje i dawno nie robiłam ich z jabłkami. A, że jabłka świetnie łączą się w parze z cynamonem, nie omieszkałam go dodać. Efekt po prostu wspaniały. Polecam:)
Dzisiaj obchodzimy dzień czosnku. W związku z tym przygotowałam lekką i pyszną kolację , tj. makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, posypany żółtym serem, pychotka!
Chociaż bardzo lubię gotować i wypróbowywać nowe przepisy, trafia się taki dzień, kiedy nie chce mi się niczego specjalnego wymyślać. Robię wtedy coś zwykłego i prostego jak na przykład makaron z sosem pieczarkowym. Makaron zazwyczaj daję jakiś wymyślny ale tym razem nie miałam, więc ugotowałam taki jak do rosołu. I smacznie było:)
Kiedy nie mam pomysłu na obiad sięgam po książkę Uczta na 5 wyd. Reader's Digest. Był to spory wydatek ale każdy kolejny przepis, który testuję okazuje się być rewelacyjny więc nie żałuję. Dzisiejszy makaron potwierdza moją opinię o tej książce. Szybki, łatwy przepis i bardzo smaczne danie. Bardzo polecam.