Różowa sałatka z czarną fasolą
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju fasole. W taki pochmurny i paskudny dzień jak dzisiaj czekam z utęsknieniem aż nadejdzie lato i będę mogła delektować się świeżą zieloną i żółtą fasolką polaną zrumienioną tartą bułką z masełkiem. Uwielbiamy ją w takiej właśnie postaci. Zimą z kolei używam paczkowanych suchych fasoli i przyrządzam z nich barszcz ukraiński, fasolkę po bretońsku i sałatki. Nie stronię również od mrożonek. A duża fasola Jaś służy mi do obciążania kruchego ciasta na tarty, przez cały okrągły rok. Mam ją w słoiku po kawie już od dwóch lat cały czas tą samą!
U nas w domu mówimy na fasolę „safolka”, bo tak to warzywko nazwało nasze dziecko jak zaczęło mówić. Trwa to już dobrych kilka lat. Oczywiście dziecko zna już dawno prawidłową nazwę, ale ta jest o niebo słodsza, więc w domu używamy właśnie tej :) Tak się przyzwyczaiłam do tego określenia, że muszę się pilnować w warzywniaku, aby nie powiedzieć „poproszę kilogram safolki”:)
Czarną fasolę, bo to ona jest tutaj głównym bohaterem, niedawno wypatrzyłam u Małgosi z „Pieprz czy Wanilia”, przy okazji Jej lecza. Tak mnie te czarne ziarenka oczarowały, że niezwłocznie udałam się do sklepu i je kupiłam. U mnie czarna fasola wylądowała w sałatce, którą ze smakiem pałaszowałam na przerwie w pracy.
Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki „Surówki i sałatki” Zofii Zawistowskiej.
Różowa sałatka z czarną fasolą
3-4 porcje
0,5 szklanki czarnej fasoli
2 średnie buraki
1,5 -2 średnich ogórków kiszonych
1 por - biała część
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę z namaczania, nalać świeżej wody, posolić do smaku i ugotować fasolę do miękkości około 50 min.
Buraki umyć i nie obierając upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Trwa to mniej więcej godzinę. Blaszkę, na której będzie się piec buraki wykładamy folią aluminiową, zakrywamy nią także buraki. Można również zawinąć w folię każdy burak osobno i tak upiec. Ewentualnie ugotować je do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Do miski wrzucić ugotowaną i osączoną fasolę, pokrojone buraki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i krążki pora. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem i gotowe.
Włożyć do lodówki na parę godzin, aby sałatka się przegryzła.