Zupa z soczewicy

Przepis pochodzący z książki "Francuzki na każdy sezon" podsunęła mi forumowa koleżanka. Ja go lekko zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
20 dag soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka natki pietruszki
3-4 ziemniaki
sól
pieprz
zioła wedle uznania

Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kwiatami jadalnym

Sałatka z kwiatami jadalnym

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Wegatarianskie curry z topinamburem

Wegatarianskie curry z topinam…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sałatka tuńczyk i fasola

Sałatka tuńczyk i fasola

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Bigos z wieprzowiną
1

Bigos z wieprzowiną

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą
1

Ciasto kruche z rabarbarem, ma…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Burgery z zielonego groszku

Burgery z zielonego groszku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana z ajvarem
5

Zupa ziemniaczana z ajvarem

figmara figmara
figowe smaki

Tortilla hiszpańska z serem feta
1

Tortilla hiszpańska z serem fe…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem
3

Ziemniaki zapiekane z grzybami…

Dzi Dzi
karmelowy

Pieczone frytki z batatów
1

Pieczone frytki z batatów

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Gnocchi z szałwią i grzybami
1

Gnocchi z szałwią i grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Fioletowe ziemniaki - co z nich zrobić? Chipsy! - sprawdź przepis

Fioletowe ziemniaki - co z nic…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii