Drobiowe roladki z fetą i szpinakiem
Po raz pierwszy na moim blogu prezentuję danie obiadowe, coś na duży głód, coś zdrowego, coś z zieleninką :) Dodałam do kategorii nową - "dania różne" z myślą, że co jakiś czas będą pojawiały się takie właśnie przepisy na moim ciasteczkowym blogu. Coś innego, lecz do zjedzenia, coś zdrowego do przyrządzenia.
Przepis na roladki pochodzi z bloga "Dodaj i wymieszaj" prowadzonego przez Casię.
Potrzebujemy:
*1 podwójna pierś z kurczaka
*200g mrożonego szpinaku
*100g sera feta
*2 łyżki śmietany 18%
*1 łyżka masła
*1 ząbek czosnku
*gałka muszkatołowa
*pieprz, sól
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrajamy na pół. Każdą połówkę dość mocno rozbijamy, ale tak by nie podziurawić mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy szpinak i dusimy aż stanie się miękki,a woda z niego wyparuje. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i pokruszoną fetę. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy dokładnie i jeszcze kilka minut dusimy.
Na rozłożone filety z kurczaka nakładamy nadzienie. Mięso zwijamy w roladkę i przewiązujemy nitką .
Rozgrzewamy na patelni olej i wykładamy na nią nasze roladki. Kilka minut smażymy z każdej strony, aż mięsko będzie rumiane.
Tym daniem można się naprawdę najeść i właściwie chyba nie potrzeba już żadnego dodatku, przynajmniej mnie nie było trzeba :)
Smacznego :)