Cytrynowy kurczak z cytrynowym makaronem.




Czas przygotowywania to zaledwie 20 minut. Liczba składników: 4 - 5. Smak niecodzienny. Co tu dużo mówić, wstawiamy wodę na makaron i jedziemy.






na 2 osoby:
- pół paczki makaronu spaghetti
- pół piersi z kurczaka
- 1 op. 200 ml kwaśnej śmietany
- trochę startego żółtego sera (ok. 10 dag)
- sok i starta skórka z 2 cytryn

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki z sokiem z cytryny + otarta lub obrana i drobno pokrojona skórka z cytryn. Ja wolę opcję z obieraniem cytryny obieraczką do warzyw i drobnym krojeniem skórki, smak takich kawałków wrzuconych na patelnię i skarmelizowanych jest niepowtarzalny. Warto też takiego kurczaka zostawić w soku na 4h. Mięso skruszeje i nasiąknie smakiem cytryny. Nie solimy takiej marynaty, bo sól pozostawiona na dłużej wyciąga smaki z kurczaka.

  2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju (oliwy) i wrzucamy kurczaka z sokiem i skórkami z cytryny. Smażymy tak długo, aż sok wyparuje i skórka zacznie się podpiekać. Zanim to nastąpi możemy potrawę posolić, oprószyć pieprzem, dodać 2 ząbki czosnku i rozmaryn jeśli akurat mamy pod ręką. Jeśli nie - to nie, cytryna jest tutaj i tak najważniejsza.

  3. Jak skórka będzie już mięciutka, kleista - zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy gęstą, kwaśną śmietanę (taką typu 18% tłuszczu). Mieszamy, stawiamy na ogniu i jak zacznie bulgotać, wsypujemy starty ser, jak zacznie bulgotać, wrzucamy odcedzony z wody makaron. Wyłączamy kuchenkę i jemy prosto z patelni.
Istnieje też wersja tej potrawy bez mięsa, tylko skórki cytrynowe, bez soku, podpieczone na patelni, zalane śmietaną i obsypane serem. Muszę spróbować.

Przepisy z tych kategorii

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą

Boczniaki duszone z jabłkiem i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem
1

Spaghetti z oliwą, czosnkiem,…

food² food²
Food Square

Pasta alla carbonara z kurkami
1

Pasta alla carbonara z kurkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron z pesto ze szpinaku
1

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z marchewką i cukinią
2

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron w kremowym sosie z cukinią i kurczakiem
2

Makaron w kremowym sosie z cuk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z makaronem ryżowym
4

Sałatka z makaronem ryżowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu