Cytrynowy kurczak z cytrynowym makaronem.




Czas przygotowywania to zaledwie 20 minut. Liczba składników: 4 - 5. Smak niecodzienny. Co tu dużo mówić, wstawiamy wodę na makaron i jedziemy.






na 2 osoby:
- pół paczki makaronu spaghetti
- pół piersi z kurczaka
- 1 op. 200 ml kwaśnej śmietany
- trochę startego żółtego sera (ok. 10 dag)
- sok i starta skórka z 2 cytryn

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki z sokiem z cytryny + otarta lub obrana i drobno pokrojona skórka z cytryn. Ja wolę opcję z obieraniem cytryny obieraczką do warzyw i drobnym krojeniem skórki, smak takich kawałków wrzuconych na patelnię i skarmelizowanych jest niepowtarzalny. Warto też takiego kurczaka zostawić w soku na 4h. Mięso skruszeje i nasiąknie smakiem cytryny. Nie solimy takiej marynaty, bo sól pozostawiona na dłużej wyciąga smaki z kurczaka.

  2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju (oliwy) i wrzucamy kurczaka z sokiem i skórkami z cytryny. Smażymy tak długo, aż sok wyparuje i skórka zacznie się podpiekać. Zanim to nastąpi możemy potrawę posolić, oprószyć pieprzem, dodać 2 ząbki czosnku i rozmaryn jeśli akurat mamy pod ręką. Jeśli nie - to nie, cytryna jest tutaj i tak najważniejsza.

  3. Jak skórka będzie już mięciutka, kleista - zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy gęstą, kwaśną śmietanę (taką typu 18% tłuszczu). Mieszamy, stawiamy na ogniu i jak zacznie bulgotać, wsypujemy starty ser, jak zacznie bulgotać, wrzucamy odcedzony z wody makaron. Wyłączamy kuchenkę i jemy prosto z patelni.
Istnieje też wersja tej potrawy bez mięsa, tylko skórki cytrynowe, bez soku, podpieczone na patelni, zalane śmietaną i obsypane serem. Muszę spróbować.

Przepisy z tych kategorii

Łosoś jurajski, fasolka szparagowa, cukinia i sos z salsą truflową…

Łosoś jurajski, fasolka szpara…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łatwy pudding z wiśniami

Łatwy pudding z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mus czekoladowy z aquafaby

Mus czekoladowy z aquafaby

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Filet z dorsza pieczony z pesto i pomidorami

Filet z dorsza pieczony z pest…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Twarogowe knedle z truskawkami i orzechową posypką

Twarogowe knedle z truskawkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką

Morele pod dyniowo-owsianą kru…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ryżem, indykiem i mango

Sałatka z ryżem, indykiem i ma…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście
3

Piersi z kurczaka zapiekane na…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem
2

Roladki z kurczaka ze szparaga…

Beti Beti
kruche babeczki

Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem – Murgh Kari
1

Indyjskie curry z kurczakiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Rolada z udźca indyka i białe szparagi w sosie holenderskim. Lubię maj!

Rolada z udźca indyka i białe…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kotlety drobiowe po parysku
2

Kotlety drobiowe po parysku

Beti Beti
kruche babeczki