Makaron w sosie pieczarkowym
Chociaż bardzo lubię gotować i wypróbowywać nowe przepisy, trafia się taki dzień, kiedy nie chce mi się niczego specjalnego wymyślać. Robię wtedy coś zwykłego i prostego jak na przykład makaron z sosem pieczarkowym. Makaron zazwyczaj daję jakiś wymyślny ale tym razem nie miałam, więc ugotowałam taki jak do rosołu. I smacznie było:)
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- niepełna szklanka śmietany
- łyżka mąki
- natka pietruszki
- oliwa
- bulion warzywny
- makaron
Pieczarki oczyścić, pokroić. Pokrojoną cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę. Przesmażyć, dodać czosnek, pieczarki. Posolić. Kiedy pieczarki będą przesmażone, dolać bulion i chwilę dusić. Mąkę rozmieszać z wodą, dodać śmietanę. Kiedy pieczarki będą miękkie dolać śmietanę, zagotować. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.
Smacznego:)