Weekendowa piekarnia #35 - polski chleb pszenno żytni

Weekendowa piekarnia #35 - polski chleb pszenno żytni
Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #35 - polski chleb pszenno żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb zaproponowany przez Oczko.
Chlebek pyszny, skórka chrupiąca i ten zapach kminku...

Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #35 - polski chleb pszenno żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Polski chleb pszenno-żytni

Zaczyn:

  • 50g zakwasu żytniego
  • 75g letniej wody
  • 75g mąki żytniej typ 720


Ciasto właściwe:

  • 200g zaczynu jw.
  • 250g wody
  • 350g mąki pszennej typ 1100 (200 g pełnoziarnistej Lubelli i 150 g 65-tki z Lidla)
  • 150g mąki żytniej typ 720
  • 10g soli (1,5 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki kminku ( 1łyżeczke dałam do środka w czasie zagniatania ,a jedną posypałam chleb)


Zaczyn wymieszać na gładką dość gęstą masę. Pozostawić na 8-12 godz. w temp. pokojowej do przefermentowania. Następnego dnia dodać do zaczynu mąkę, wodę oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10-12 min. Włożyć do miski do wyrośnięcia pod przykryciem w temp. pokojowej na 2-2,5 godz. Zagniatać ciasto 3-krotnie podczas wyrastania. Po wyrośnięciu uformować bochenek i włożyć do formy wysypanej dobrze mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 1,5-2 godz. Nagrzać piekarnik 1 godz. przed włożeniem chleba do temp. 230 stop. Bochenek delikatnie spryskać wodą, posypać kminkiem, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, pic 40-50 min do zbrązowienia skórki. Wystudzić na kratce.


Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #35 - polski chleb pszenno żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #35 - polski chleb pszenno żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów