Moje ulubione

  • Korniszony
    12

    Korniszony

    Korniszony nie są w moim domu zbyt popularne, więc robię tylko kilka słoików dla siebie.
  • Ciabata (ciasto)
    3

    Ciabata (ciasto)

    W ten weekend przyłączyłam się do wspólnego pieczenia weekendowego. Tematem były włoskie chlebki ciabatta. Przepis znalazła Tatter, a „dystrybucją” przepisu zajęła się Margot. Chlebki robiło się bardzo przyjemnie. Na żadnym etapie nie miałam jakichkolwiek trudności. Metoda Bertineta, według której miało się wyrabiać to ciasto okazała się łatwa i skuteczna.
  • Chleb tostowy
    9

    Chleb tostowy

    Cieszę się, że udało mi się znaleźć przepis na chleb tostowy, w którym wiem co jest i który idealnie nadaje się na grzanki. Bez wyrzutów sumienia mogę dać dziecku tyle kromek na ile ma ochotę.
  • Drożdżówki z owocami i kruszonką (kruszonka)
    1

    Drożdżówki z owocami i kruszonką (kruszonka)

    Tymczasem postanowiłam obudzić to wspomnienie, odtworzyć zniewalający zapach pieczonych drożdżówek we własnym domu. Zrobiłam je z owocami i kruszonką. Smakowały bardzo, bo zniknęły w mgnieniu oka. Udało mi się jednak zamrozić kilka sztuk. Krzyś będzie miał do szkoły, jak znalazł!
  • Kopytka Babci Jasi
    31

    Kopytka Babci Jasi

    Były już przepisy, przy okazji których wspominałam o kopytkach. Przyszedł czas na te właśnie kluski, a poza tym dotarła do mnie prośba o podanie przepisu. Z nam kilka wersji, które jak to zwykle przy tradycyjnych daniach różnią się drobnymi szczegółami. Ja postanowiłam tym razem zamieścić przepis Babci mojego męża, bo przecież nie ma jak u Babci.
  • Spaghetti alla putanesca
    6

    Spaghetti alla putanesca

    Zagadka oczywiście banalna, bo z czegóżby, jak nie z "Kuchni włoskiej". To już kolejny przepis z tej książki i wszystkie jak na razie wychodzą super. Nazwę tej potrawy można by przetłumaczyć jako "spaghetti dziewczyny lekkich obyczajów", ale dlaczego się to tak nazywa, nie mam pojęcia.
  • Oponki drożdżowe
    17

    Oponki drożdżowe

    Miałam wczoraj małą przygodę kulinarną. Wszystko zaczęło się od tego, że zwykle po obiedzie mamy jakiś deserek. A przy niedzieli, przyzwyczailiśmy się, że jest to ciasto. Ale jakoś przy przedświątecznym natłoku zajęć nie upiekłam nic, co mogłoby stanowić słodkie zakończenie niedzielnego obiadu... I jak się można domyślać, trochę nam było z tym nieswojo:) bo coś słodkiego by się przekąsiło.
  • Rogaliki drożdżowe
    6

    Rogaliki drożdżowe

    Ostudzone mleko połącz z jajkami, drożdżami i mąką. Zagniataj przez 10 minut, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na kilka części: jeśli chcesz mieć małe rogaliki, to na 5-6 części, a jeżeli wolisz większe, wystarczy 3.
  • Keks na białkach
    15

    Keks na białkach

    Jeśli zostają mi w czasie gotowania jakieś białka, nie wyrzucam ich, tylko zamrażam.Kiedy się trochę uzbiera, można zrobić właśnie taki keks na białkach.Jest to dobry przepis - a trudno o dobry przepis na keks. Robiłam ich kilka i żaden nie był udany. Sekretem dobrego keksu jest odpowiednio gęste ciasto, tak, aby bakalie nie opadły na spód w razie pieczenia, a jednocześnie - aby środek dopiekł się, a wierzch nie spalił.
  • Ciastka serowe półfrancuskie z dżemem
    16

    Ciastka serowe półfrancuskie z dżemem

    Biały ser zemleć lub przecisnąć przez praskę . Mąkę przesiać na stolnicę , posiekać z margaryną , dodać ser , żółtko , zagnieść ciasto jak na pierogi . Jeżeli ser jest za suchy , dodać 2-3 łyżki śmietany . Rozwałkować na grubość 0,5 cm , kroić w kwadraty 7 x 7 cm , na środek nakładać dżem , zwinąć w rulonik , zakończenie ciasta dać pod spód .
  • Frykadelki z indyka
    9

    Frykadelki z indyka

    Moja jedenastomiesięczna córeczka zbuntowała się przeciwko daniom w słoiczkach i mimo tego, że ma tylko 2 zęby, a następne dwa dopiero się zapowiadają, żąda normalnego jedzenia. Będę więc teraz musiała kombinować i wymyślać takie dania, które ona może zjeść, a które jednocześnie będą smakować pozostałym.