Bruschetta

Bruschetta

2 średnie pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory - bez gniazd nasiennych i skóry albo jeden duży

porwane listki bazylii do smaku

kilka roztartych ząbków czosnku

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

2 pokrojone na kromki duże ciabaty ale mogą być też kromki bułki paryskiej na przykład

Przygotowanie bruschetty:

Pomidory wymieszać z oliwą i bazylią - dodać sól i pieprz do smaku. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.

Na grillowej patelni podsmażyć z obu stron kromki ciabatki. Muszą być chrupkie i złote ale tylko z zewnątrz.

Tak przygotowane kromki posmarować roztartym z solą czosnkiem, nałożyć na nie pomidory i polać odrobiną oliwy. Bruschetty gotowe. Tylko zjadać!

Zdjęcie - Bruschetta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Doskonałe są także z szynką parmeńską. Ja nakładam szynkę na pomidory albo bezpośrednio na bułkę.

Zdjęcie - Bruschetta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów