Bruschetta
2 średnie pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory - bez gniazd nasiennych i skóry albo jeden duży
porwane listki bazylii do smaku
kilka roztartych ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 pokrojone na kromki duże ciabaty ale mogą być też kromki bułki paryskiej na przykład
Przygotowanie bruschetty:
Pomidory wymieszać z oliwą i bazylią - dodać sól i pieprz do smaku. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.
Na grillowej patelni podsmażyć z obu stron kromki ciabatki. Muszą być chrupkie i złote ale tylko z zewnątrz.
Tak przygotowane kromki posmarować roztartym z solą czosnkiem, nałożyć na nie pomidory i polać odrobiną oliwy. Bruschetty gotowe. Tylko zjadać!
Doskonałe są także z szynką parmeńską. Ja nakładam szynkę na pomidory albo bezpośrednio na bułkę.