Do żółtek dodać sól, mąkę, olej. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić mlekiem tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na pianę, dołożyć do ciasta i ostrożnie wymieszać.
Przepis na tę polędwiczkę we wspaniałym, żurawinowym sosie posiadam od dawna ale zrobiłam ją po raz pierwszy dopiero kilka dni temu. I jak to zazwyczaj bywa, to co tak długo odwlekane okazało się przepyszne. Mięso wyszło super kruche a sos dzięki żurawinom lekko słodkawy. Wspaniale smakuje z ryżem.
Bardzo smaczny makaron cannelloni z mięskiem i żółtym serem z lekkim aromatem czosnkowym, delikatny w środku i ciągnącym serem z wierzchu - pyszności, polecam
Przepis znaleziony na broszurkach pojawiających się co tydzień w sieci Biedronka. W oryginale były to sznycle z indyka, ale jako że za indykiem nie przepadam, zmieniłam je na kurczaka. Całość smakowała, ale nie było to danie, które wywołało jakieś zachwyty z naszej strony. Ot, zwykły przyzwoity niedzielny obiad. Chyba miałam dziś większą ochotę na czerwone mięso. Ech, kobiecie czasami ciężko dogodzić ;)
Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie sprawia kłopotów przy wałkowaniu. Rewelacja po prostu. A po ugotowaniu... rozpływa się w ustach...no i ten smak śmietanowy..mmmm..Polecam gorąco!
W planach miałam upiec ciasto dokładnie wg przepisu. Oczywiście okazało się ze nie mam kwaśnej śmietany, na szczęście miałam serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie wilgotne, delikatnie śmietankowe, idealne ciasto na podwieczorek z kubkiem gorącej czekolady.
A tymczasem musze sobie poradzic z ta szaroscia za oknem. Przygotowalam wiec bardzo sloneczna zupe. Jej piekny kolor na chwile napelnil mnie optymizmem. Niestety na zbyt krotka chwile, ale dobre i to.
Galaretkę truskawkową przygotować w/g wskazówek na opakowaniu, dodać dwie łyżki żelatyny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać serki homogenizowane stale mieszając (niskie obroty). Tężejącą galaretkę wlać do masy serowej i wymieszać.
Ten syrop, zrobiłam w tym roku po raz pierwszy, ale myślę, że będzie on gościł w moim domu zawsze wtedy, kiedy poczuję, że chwyta mnie przeziębienie. Przepis na niego przekazała mi jedna miła duszyczka (Martuś, dziękuję :)
Jeśli poszukujecie miłej odmiany dla zwykłego fileta z kurczaka polecam sposób Nigelli. Jest to już powszechnie znany przepis i od czasu do czasu pojawia się na blogach. Ja jednak postanowiłam nie kroić kurczaka w paski ale zrobić w całości. Wyszło mi bardzo smaczne danie a do tego jest niezbyt skomplikowane ani czasochłonne.
Bardzo dobra karkówka soczysta i mięciutka rozpływa się w ustach podaje ją jako wędlinę lub jako danie obiadowe w sosie własnym na gorąco, bardzo polecam :-)
Przepis na te rogale znalazłam u Liski. Z tej porcji nie wychodzi zbyt wiele rogalików ale jeśli chcecie mniejsze myślę, że można spróbować uformować małe. Rogaliki sa bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste. Polecam:)
Idealne danie na Wigilię. Jest przepyszne ,a pracy przy nim niewiele... Czasami do tak przyrządzonych łazanek dodaję również pokrojoną i podsmażoną na oleju kiełbasę, ale to oczywiście nie na Wigilię:) Polecam gorąco obie wersje!
Przepis na te pyszne rogaliki podała Pinkcake w ramach październikowej "Weekendowej cukierni". Od tamtej pory minęło już trochę czasu i pojawiły się one na wielu blogach , ale w końcu i ja je upiekłam. Najbardziej przypominają mi serowe ciasteczka (u mnie znane pod nazwą rożki niby-francuskie) , z tą tylko różnicą , że mają taki bajecznie pomarańczowy kolor :-)