Rogale z makiem
Przepis na te rogale znalazłam u Liski. Z tej porcji nie wychodzi zbyt wiele rogalików ale jeśli chcecie mniejsze myślę, że można spróbować uformować małe. Rogaliki sa bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste. Polecam:)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml wody
-
mak
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając, powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta. Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm). Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta. Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale. Posypać makiem.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C. Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu. Piec 20-30 minut.