Karkówka mojej mamy
Bardzo dobra karkówka soczysta i mięciutka rozpływa się w ustach podaje ją jako wędlinę lub jako danie obiadowe w sosie własnym na gorąco, bardzo polecam :-)
- 1,5 kg karkówki
- 1 główka czosnku
- ok 2 łyżeczki soli
- ok 200-300 g majeranku
Czosnek rozmiażdżamy przez praskę i rozcieramy z sola - nacieramy tym mięso i posypujemy majerankiem z obu stron. Mięso wkładamy do miski i pozostawiamy e chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia mięso przewracamy na drugą stronę i znowu posypujemy majerankiem, tak zostawiamy jeszcze na kilka godzin. Karkówkę wkładamy do worka z jednej strony łapiąc zapinkami i pompujemy jak balon zakładamy druga zapinkę. Tak przygotowane mięso w worku przekładamy na blaszkę i lekko nakłuwamy worek. Wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny 180 C z termoobiegiem .
Po tym czasie mięso ostrożnie wyciągamy z piekarnika i foli - pozostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego