Karkówka mojej mamy

Karkówka mojej mamy

Zdjęcie - Karkówka mojej mamy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo dobra karkówka soczysta i mięciutka rozpływa się w ustach podaje ją jako wędlinę lub jako danie obiadowe w sosie własnym na gorąco, bardzo polecam :-)

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 główka czosnku
  • ok 2 łyżeczki soli
  • ok 200-300 g majeranku

 

Czosnek rozmiażdżamy przez praskę i rozcieramy z sola - nacieramy tym mięso i posypujemy majerankiem z obu stron. Mięso wkładamy do miski i pozostawiamy e chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia mięso przewracamy na drugą stronę i znowu posypujemy majerankiem, tak zostawiamy jeszcze na kilka godzin. Karkówkę wkładamy do worka z jednej strony łapiąc zapinkami i pompujemy jak balon zakładamy druga zapinkę. Tak przygotowane mięso w worku przekładamy na blaszkę i lekko nakłuwamy worek. Wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny 180 C z termoobiegiem .

Po tym czasie mięso ostrożnie wyciągamy z piekarnika i foli - pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Smacznego


Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów