Cannellioni
Bardzo smaczny makaron cannelloni z mięskiem i żółtym serem z lekkim aromatem czosnkowym, delikatny w środku i ciągnącym serem z wierzchu - pyszności, polecam
Na 14 dużych rurek
- 14 rurek cannelloni
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- 125 g żółtego sera
- sól , pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
Na sos
- 200g sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Mięso wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z mięsem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem oliwy. Formę wysmarować masłem, szpryce napełnić mięsem i wyciskać do każdej rurki farsz, następnie układając w formie pierwszą warstwę.
Przygotować sos, do garnuszka wlać koncentrat pomidorowy dolać odrobinę wody, zmiażdżony czosnek, sol i pieprz do smaku - zagotować .
Połowę wylać na pierwszą warstwę i posypać połowa startego sera , wyłożyć na to resztę nadzianego makaronu i polać pozostałym sosem i piec ok 30 minut do zrumienienia pod koniec pieczenia posypać wierzch pozostałym starym żółtym serem i piec do rozpuszczenia.
Podawać na gorąco.
Smacznego