Łazanki z kapustą i pieczarkami

Łazanki z kapustą i  pieczarkami

Idealne danie na Wigilię. Jest przepyszne ,a pracy przy nim niewiele...  Czasami do tak przyrządzonych łazanek dodaję również pokrojoną i podsmażoną na oleju kiełbasę, ale to oczywiście nie na Wigilię:)  Polecam gorąco obie wersje!

Zdjęcie - Łazanki z kapustą i  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Składniki:

  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 50 dag pieczarek
  • 25 dag makaronu łazanek
  • przyprawa warzywna
  • sól, pieprz
  • olek do smażenia

 

Cebulę pokroić w kostkę (niezbyt drobną) i zezłocić na oleju ( w czasie smażenia posypać ją przyprawa warzywną). Kapustę pokroić ( a jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać ją w zimnej wodzie). Następnie ugotować ją do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i dodać na patelnię z cebulą, dokładnie wymieszać i doprawić. Dusić na małym ogniu ok. 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pieczarki pokroic w cienkie plasterki - jesli są małe, lub - jeśli duże- w kostkę. Następnie podsmażyc na oleju - na osobnej patelni. Pod koniec smażenia doprawic solą i pieprzem. Przełożyc do kapusty i mieszając dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą warzywną typu vegeta.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z kapustą. Jeśli trzeba , doprawić.

Zdjęcie - Łazanki z kapustą i  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów