Łazanki z kapustą i pieczarkami
Idealne danie na Wigilię. Jest przepyszne ,a pracy przy nim niewiele... Czasami do tak przyrządzonych łazanek dodaję również pokrojoną i podsmażoną na oleju kiełbasę, ale to oczywiście nie na Wigilię:) Polecam gorąco obie wersje!
Łazanki z kapustą i pieczarkami
Składniki:
- 80 dag kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 50 dag pieczarek
- 25 dag makaronu łazanek
- przyprawa warzywna
- sól, pieprz
- olek do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę (niezbyt drobną) i zezłocić na oleju ( w czasie smażenia posypać ją przyprawa warzywną). Kapustę pokroić ( a jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać ją w zimnej wodzie). Następnie ugotować ją do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i dodać na patelnię z cebulą, dokładnie wymieszać i doprawić. Dusić na małym ogniu ok. 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki pokroic w cienkie plasterki - jesli są małe, lub - jeśli duże- w kostkę. Następnie podsmażyc na oleju - na osobnej patelni. Pod koniec smażenia doprawic solą i pieprzem. Przełożyc do kapusty i mieszając dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą warzywną typu vegeta.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z kapustą. Jeśli trzeba , doprawić.
Smacznego!