Ciasto idealne

Gdy zobaczyłam ten przepis na blogu u Ani wiedziałam, ze to ciasto szybko zagości na moim stole. Śmietankowe ciasto Ani posłużyło mi jako podstawa do upieczenia 2 wspaniałych ciast: śmietankowego z mascarpone i bananowego z czekolada.
Aniu serdecznie dziękuje.
W planach miałam upiec ciasto dokładnie wg przepisu. Oczywiście okazało się ze nie mam kwaśnej śmietany, na szczęście miałam serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie wilgotne, delikatnie śmietankowe, idealne ciasto na podwieczorek z kubkiem gorącej czekolady.

Zdjęcia ciasta bananowego nie mam jeszcze, bo dopiero skończyło się piec.



Ciasto śmietankowepodaje jak ja robiłamZdjęcie - Ciasto idealne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 1 szlanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:Jajka ubijałam z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach przez około 3 min aż zrobiły sie bardzo puszyste. Dodawałam po łyżce serka ciągle ubijając. Wlałam potem śmietanę i zmiksowałam. Na koniec dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem. Piekłam około 45 min w temp 180 st. C.

W wersji bananowej serek zastąpiłam 4 dojrzałymi przeciśnietymi przez praskę bananami. Groszki czekoladowe dodałam na koniec. Piekłam około godziny w temp 170 st. C.

Smacznego

Kategorie przepisów

Podobne przepisy