Roladki z kurczaka z serem i żurawiną

Roladki z kurczaka z serem i  żurawiną

Przepis znaleziony na broszurkach pojawiających się co tydzień w sieci Biedronka. W oryginale były to sznycle z indyka, ale jako że za indykiem nie przepadam, zmieniłam je na kurczaka. Całość smakowała, ale nie było to danie, które wywołało jakieś zachwyty z naszej strony. Ot, zwykły przyzwoity niedzielny obiad. Chyba miałam dziś większą ochotę na czerwone mięso. Ech, kobiecie czasami ciężko dogodzić ;)

Roladki te są  moją propozycją w ramach  "Wielkiego Święta Żurawiny" prowadzonego przez Usagi.

Zdjęcie - Roladki z kurczaka z serem i  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- dwa filety z kurczaka

- suszona żurawina (u mnie garść)

- 4 plasterki żółtego sera wędzonego

- 4 łyżki masła

- 2 jajka

- mąka

- bułka tarta

 - sól, pieprz, olej

Wykonanie:

Żurawinę namoczyć na minimum 30 minut w przegotowanej wodzie. Filety umyć i cienko rozbić. Każdy filet posmarować masłem, rozłożyć na nim odsączoną żurawinę, a nastepnie na śródku ułożyć plaster żółtego sera. Mięso zawinąć w roladki i oprószyć solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego :)

Zdjęcie - Roladki z kurczaka z serem i  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów