Nie ma to jak swojska, domowa wędlina. Żadna sklepowa, nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana własnoręcznie. Tym razem proponuję, wspaniałą alternatywę dla wędliny- mięsiwo ze słoika, smarowidło, kiełbasa, lub jak kto woli mięso z tłuszczykiem. Niech się schowają wszelkie sklepowe mielonki i puszkowane mięsa;)
Dziś przedstawiam chyba jedno z najsłynniejszych dań kuchni francuskiej – wołowinę po burgundzku. Najpierw marynowane, następnie długo duszone w winie (tradycyjnie w czerwonym burgundzie) kawałki wołowiny, z pieczarkami i ziołami. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Z okazji urodzin Męża „popełniłam” tort bezowy tzw. Dacquoise z masą daktylowo - adwokatową. Po prostu niebo w gębie- przepraszam za kolokwializm. Spróbujcie, bo to naprawdę nie jest trudne!
Ten sernik jest obłędny! Piekłam go już kilka razy, jest idealny na wszelkie uroczystości i nie tylko. Wspaniale smakuje, jest wilgotny i mięciutki, takie sernikowe niebo. Czekoladowy spód, na to biszkopty nasączone kawą i amaretto, pyszna masa serowa i śmietanowy wierzch również z dodatkiem kawy i amaretto.
Podstawowy przepis na biszkopt rzucany, który się zawsze udaje. Idealny do tortów i nie tylko :-) Biszkopt pięknie wyrasta, wychodzi puszysty i lekko wilgotny :-) Bardzo polecam!
Nic kokosowego tu dawno nie było?
No to pora nadrobić!
Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe.
Mokre a zarazem niesamowicie puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach!
Domowe wędliny i pasztety goszczą na naszych stołach zwykle z okazji świąt. Ich przygotowanie może wydawać się czasochłonne i skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Przekonacie się o tym przygotowując swoją pierwszą domową wędlinę i może nabierzecie ochoty na więcej?
Bardzo prosty do przygotowania pasztet. To nie jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony.