Przepis mam od koleżanki, więc bliższego pochodzenia nie znam, jednak mogę zagwarantować, że jesli je zrobicie, będą to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek jedliście.
Łopatka pieczona to propozycja na na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marnowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;)
Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone.
Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają świetny smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików.
Mięso królicze oprócz walorów dietetycznych ma także doskonałe walory smakowe: jest chude, delikatne, lekko słodkawe. W czasie obróbki nie rozwala się i nie odchodzi od kości.
Kotlety pożarskie robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. Swoją pulchność i delikatność zawdzięczają ubitej pianie z białek, zaś pyszny smak – klarowanemu masłu, na którym się je smaży.
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu. Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje. Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Drożdżowe kapuśniaczki, to pyszne dodatek do czerwonego barszczu. Ja bardzo lubię kapuśniaczki, niestety chwilowo mi ich jeść nie wolno, ale rodzina bardzo się ucieszyła gdy je ostatnio zrobiłam. Robi się je szybko i bardzo prosto.
Kurczak yassa to narodowa potrawa Senegalu, a przy tym jedno z najbardziej znanych dań kuchni afrykańskiej. Szukając przepisu, spotkałam się z wieloma różnymi wersjami, jednak zawsze w skład wchodziło DUŻO cebuli, musztarda oraz... maggi lub przyprawa typu vegeta, które w tej części Afryki są ponoć bardzo popularne.