Podobne lody robiłam już wcześniej - przepis podstawowy od Cudawianki.Używałam tylko innego jogurtu.Lody wyszły pyszne, w smaku takie jak sobie wyobrażałam - i jogurtowe i kawowe :) A polewa z czarnej porzeczki świetnie się komponuje.
Kolejna propozycja do akcji lodowej na durszlaku. Lody tym razem kawowe aksamitne i jakie jedwabiste. Naprawdę smaczne, choć kawy nie lubię i nie piję to lody naprawdę wyszły pyszne. polecam
Pyszne, prawdziwe lody waniliowe z musem malinowym. Przepis ze strony joy of baking. Lody nie zamarzają na kamień, są gładkie i delikatne. Robiłam z podwójnej porcji.
Chociaż lato dawno się skończyło to jednak nie ma powodu, żeby maszynę do lodów chować w kat. Ja niedawno swoją odświeżyłam i zrobiłam lody czekoladowe.
Pierwsze lody, które zrobiłam w tym roku to cytrynowe z tego przepisu, mocno orzeźwiające i naprawdę bardzo dobre. Ostatnie dni nie są może zbyt upalne ale takie lody - nawet niewielka ich ilość- mogą poprawić humor.
Kolejne lody w tym sezonie to truskawkowe, z pierwszych owoców tej wiosny. Kiedy byłam dzieckiem najbardziej lubiłam czekoladowe ale z wiekiem smaki się zmieniają i dzisiaj do moich ulubionych należą owocowe, najlepiej własnie truskawkowe. Kremowe, słodkie, no i domowe.
Uwielbiamy lody domowe. Przyjemnie się planuje ich przygotowywanie. Wymyślamy, jakie mają mieć składniki, na co mamy w tej chwili największą chęć. Robi się je poza tym bardzo prosto i szybko, a smakują cudownie. Kupne lody każdej maści ;-) nie umywają się, bo domowe smakują prawdziwymi owocami, nie mają sztucznego aromatu i nie są przesłodzone, a za to są o niebo wyrazistsze.
Synoptycy zapowiadają od poniedziałku upały, a na upały wiadomo najlepsze są lody. Nie mogą to jednak być takie bardzo słodkie i kremowe jakich mamy pełno w sklepach , ale raczej owocowe. Takie połączenie lodów i sorbentu. Ja wykorzystałam do ich przygotowania mrożone jagody (resztki z poprzedniego sezonu), ale mogą być oczywiście świeże. Nie wiem czy już się pojawiły na targowiskach, w lesie są. Byłam, sprawdziłam, już dojrzały. Mam zamiar znowu zamrozić sporą ilość.
Lody są pyszne, nie za słodkie, kremowe i co mnie zdziwiło, nie mrożą się na kamień. Bardzo pasuje mi w nich lekko wyczuwalna goryczka gorzkiej czekolady :)
Kiedy jeść lody jak nie latem? Niestety pogoda dosyć kapryśna, zapowiadają upał a jest zimno, zapowiadają chłód a robi się skwar. Ciężko utrafić, a oczywiście załamania pogody wypadają przeważnie w weekendy. Czas można sobie osłodzić domowymi lodami.
Niestety nie dorobiłam się jeszcze własnej maszyny do lodów, ale od czego ma się koleżanki i ich maszynki? ;)Wespół z Olą wyczarowałyśmy w sobotę nasze pierwsze lody.
Wprawdzie pogoda za moim oknem nie zachęca do jedzenia lodów, ale przepis może się przydać tym, którym aura bardziej sprzyja. Lody są pyszne, o kremowej konsystencji i głębokim pomarańczowym aromacie, na bazie soku pomarańczowego i jogurtu. Z wszystkich domowych produkcji, te wydają mi się najlepsze.