Lody jogurtowo-cytrynowe

Lody jogurtowo-cytrynowe

Uwielbiamy lody domowe. Przyjemnie się planuje ich przygotowywanie. Wymyślamy, jakie mają mieć składniki, na co mamy w tej chwili największą chęć. Robi się je poza tym bardzo prosto i szybko, a smakują cudownie. Kupne lody każdej maści ;-) nie umywają się, bo domowe smakują prawdziwymi owocami, nie mają sztucznego aromatu i nie są przesłodzone, a za to są o niebo wyrazistsze.

Zdjęcie - Lody jogurtowo-cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lody jogurtowo-cytrynowe

2 cytryny

600 ml gęstego jogurtu naturalnego, dobrej jakości

150 ml 36% śmietanki

100 g drobnego cukru

Wycisnąć sok z cytryn (ok. 7 łyżek) i połączyć go z jogurtem, śmietaną i cukrem. Dokładnie wymieszać, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Po ok. 1-2 godzinach wyjąć i wymieszać bardzo dokładnie przy pomocy widelca. Znów wstawić do zamrażalnika przynajmniej na 3 godziny.

Ok. pół godziny przed podaniem lody wyjmuje się z zamrażalnika. Podaje się je posypane świeżo startą skórką cytryny.

* Przepis bierze udział w Akcji Lodowej organizowanej przez Kasandrę.

** źródło - "Desery" wyd. Parragon

Kategorie przepisów