Lody jogurtowo-cytrynowe
Uwielbiamy lody domowe. Przyjemnie się planuje ich przygotowywanie. Wymyślamy, jakie mają mieć składniki, na co mamy w tej chwili największą chęć. Robi się je poza tym bardzo prosto i szybko, a smakują cudownie. Kupne lody każdej maści ;-) nie umywają się, bo domowe smakują prawdziwymi owocami, nie mają sztucznego aromatu i nie są przesłodzone, a za to są o niebo wyrazistsze.
Lody jogurtowo-cytrynowe
2 cytryny
600 ml gęstego jogurtu naturalnego, dobrej jakości
150 ml 36% śmietanki
100 g drobnego cukru
Wycisnąć sok z cytryn (ok. 7 łyżek) i połączyć go z jogurtem, śmietaną i cukrem. Dokładnie wymieszać, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Po ok. 1-2 godzinach wyjąć i wymieszać bardzo dokładnie przy pomocy widelca. Znów wstawić do zamrażalnika przynajmniej na 3 godziny.
Ok. pół godziny przed podaniem lody wyjmuje się z zamrażalnika. Podaje się je posypane świeżo startą skórką cytryny.
* Przepis bierze udział w Akcji Lodowej organizowanej przez Kasandrę.
** źródło - "Desery" wyd. Parragon